SEILmagasinets sommertokt
En kort seilas fra Åmøy til Kvitsøy
Første etappe på SEILmagasinets sommertokt i Ryfylkebassenget går fra Vestre Åmøy til øyeldoradoet Kvitsøy i havgapet mot Nordsjøen.
Kvitsøy
SEILmagasinet er på testtokt med en Dufour 430 fra W-Yachts med hjemmehavn i Vestre Åmøy ved Stavanger.
Regnet var i ferd med å gi seg og himmelen lysnet i vest da vi i formiddag kastet loss og satte kursen vestover mot Kvitsøy, som med sine 365 holmer og skjær skjermer Boknafjorden mot Nordsjøen. Det vesle tettstedet med sine hvitmalte hus og ca 300 fastboende, er blant favoritthavnene til Alf Inge Johansen, som har seilt i farvannene rundt Stavanger i 30 år.
For å komme til den svært pittoreske havnen med roseprydete sørlandsaktige småhus, kunstgallerier, sauer som beiter overalt og rorbuer i fjæresteinene kan du velge tre ulike innseilinger. Inn fra sørøst, sør eller nordvest – og alle innseilingene er usedvanlig trange, men godt oppmerket.
Innseilingen
På et Båtsportkart kan det være vanskelig å se innseilingen blant alle skjærene og stakene, men med digitalt kart kan man zoome inn og finne slalåmløpene inn til den fredelige havnen.
Kursen til Kvitsøy er ganske rett vest etter runding av Bragen på vei ut fra Stavanger. Strekningen over til Gjerdholmen fyr er ikke mer enn tre-fire nautiske mil. Gammel dønning rullet mot oss på vei over med hilsen fra Nordsjøen der ute i den lyseblå horisonten.
Vi valgte en sørlig innseiling. Fra Gjerdholmen fortsatte vi videre vestover til fyret på Piggskjær og dreide så langsomt nordvestover mot Grøningen, der havnen ligger.
Innseilingen fra øst går gjennom en løype av staker, og er nok er en mer vanlig rute. Da kommer man også mer direkte inn til bryggene inn i den indre havnen. Vi la oss til longside med en vakker og klassisk ketch med tysk flagg på hekken i det ytre bassenget, rett utenfor restaurant Grøningen.
Lam og stier
Kvitsøy er kjent for sitt gode lammekjøtt, og på øya har Turistforeningen merket turstier over irrgrønne beitemarker og myrer, og mellom knauser og svaberg, helt ute i havgapet. Det er ikke overraskende at man tidlig bygde fyr her ute. Vippefyret fra år 1700 er rekonstruert ved siden dagens sekskantede murfyr med opprinnelse helt tilbake til 1829. Vi fikk en fin spasertur på noen kilometer fra fyret og nordover blant brekende sauer og skrikende måker.
Lurer du på om det er noe å oppleve på slike seilturer? Ja, seilingen og navigasjonen krever selvfølgelig sitt, og været maler skjærgården med ulike fargetoner, men kysten byr også på historier og kulinariske utskeielser.
På Åmøy så vi i går flere 3000 år gamle helleristninger av skip med en rekke roere i et skogholt ved stranden på sørsiden av øya. Vi spiste på en liten italiensk restaurant i Stavanger sentrum, og i dag skal vi utforske havets delikatesser på Grøningen restaurant her i havgapet mot Nordsjøen.

.