Slik renser du loggen

På slutten av sommeren blir gjerne fartsgiveren ustabil. Den renser du lett. Vi viser hvordan.

Publisert

Loggen, eller fartsgiveren består av en hjul under skroget. Dett hjulet er plassert i en skroggjennomføring. Produsenten har gjort det mulig å rense dette hjulet mens båten ligger på vannet. Prosessen betyr at det blir et hull i båten i noen sekunder, som kan virke litt skremmende, men det er ikke mye vann som kommer inn, ikke mer enn hva du kan tørke opp med en svamp.

HULL: Å dra opp giveren krever litt mot, men er enkelt.
GRODD: Giveren var begrod av fiber som hindret bevegelse.
RENS: Giveren renses greit med en liten skrutrekker.

Lite verktøy

Det kreves minimalt med verktøy. Giveren kan du skru løs for hånd, men sjekk at du har pluggen som skal tette hullet klart. Om ikke, så kan du bruke en konisk plugg, en plugg du skal ha ved hver skroggjennomføring.

For å rense selve hjulet, så er en liten skrutrekker nyttig. Det gjelder å komme inn under hjulet, men ikke bruk krefter.

Gjort på minutter

Selve jobben gjøres enkelt alene, og tar noen minutter. Det kan være greit å ha en som kan lese av loggen, slik at du kan få en bekreftelse på at den virker ved å snurre på hjulet.

Groe på selve skroget rundt fartsgiveren kan også gjøre at loggen viser for lav fart. Da er det bare å ta på seg dykkemaske, og en skrape å gjøre jobben under vann.

RETT: Pass på at pila viser rett i fartsretningen etter montering, ellers blir farten feil på de ulike halsene.