Seil med gult flagg

ENSOM: Om du ikke gjør deg avhengig av andre, så er sjøen det beste sted å være i denne vanskelige tiden.
ENSOM: Om du ikke gjør deg avhengig av andre, så er sjøen det beste sted å være i denne vanskelige tiden.

Kommentar: Bruk båten uten smittespredning

Ingen steder er tryggere mot smitte enn i en båt på sjøen. Her er noen tips om hvordan du kan få glede av sjøen uten å gjøre koronakrisen verre.

Publisert Sist oppdatert

– Ikke bruk båten, oppfordrer Redningsselskapet med god grunn. De ønsker å holde høy beredskap, og ikke hjelpe båtfolk i karantene med fare for å spre smitte. Det er heller ikke tillatt å benytte hytta av flere grunner. I kommuner med store hyttefelt kan befolkningen mangedobles, og det er ikke stedets helseberedskap dimensjonert for. Bruk av hytta kan også føre til skader som legger beslag på helsesenger som burde vært forbehold koronasyke. og forflytting kan føre med seg smitte fra tettsteder til mindre steder.

Heiser du gult flagg, karanteneflagget, så forteller du at du kan bære smittefare. Da vil andre holde seg unna, og du blir verken smittet, eller vil smitte andre.

Hold deg i båten

Om du er fristet til å bruke båten, men unngå at koronasnitten blir spredt, så bruk båten slik båtfolk gjorde for 50 år siden. Hold deg mest mulig om bord, og klar deg selv. Gjør forberedelser slik at du verken trenger hjelp, eller må omgås andre personer. Husk at du kan smitte andre, uten at du selv føler deg syk.

Kjøp inn maten du tenger før du legger ut, slik at du slipper å gå i havn for å handle. For å gjøre alt riktig, hold deg i egen kommune.

MOTOR: Er drivstoffet rent, og motoren får kjøling, er mye gjort.
MOTOR: Er drivstoffet rent, og motoren får kjøling, er mye gjort.

Om du føler symptomer, så sett kursen hjemover.

Klar deg selv

Nesten alle uttrykninger Redningsselskapet utfører handler om motorproblemer. Disse motorproblemene dreier seg i hovedsak om drivstoffproblemer, enten tom tank, eller tette filtre. Motor som går varm, er også en gjenganger.

Før du forlater havnen, så sjekk olje, sjekk dieselnivået, og sjekk drivstoffilteret. Sjekk også at det kommer kjølevann ut med eksosen.

Skulle motoren allikevel stoppe, så seil til havn. Om du ikke tar sjansen på å gli inn i båsen på siget, så er det alltid mulig å kaste anker, og ligge på svai i nærheten av der du bor.

Oppsøk ensomheten

De kommersielle havnene er engstelig for folkeansamlinger på brygga. Da kan det bli tett. Bryggas toalettanlegg kan også være en smittebombe. Restauranter vil være stengt, og det vil skje minimalt på land, så hvorfor ikke velge naturhavner og ensomheten. Vi har en unik kystlinje med naturlige havner på rekke og rad. Disse havnene har ulike beskyttelse i forhold til været, men dette er informasjon som kommer frem i gode havnebøker.

Det er fullt mulig med et godt båtliv i denne vanskelige tiden, uten smittespredning. Men et slik båtliv krever litt mer kunnskap. Mye av denne kunnskapen kan du lese deg opp på gjennom artikler på SEILmagasinet.no.

IDYLL: Selv midt på sommeren finnes det naturhavner hvor man kan ligge i god avstand fra andre.
IDYLL: Selv midt på sommeren finnes det naturhavner hvor man kan ligge i god avstand fra andre.