PÅ SKRÅ: Det ble en lang etappe på babord halser i motvind på vei til Shetland.

Motvind begge veier over Nordsjøen

– Det ble to sure og kalde overfarter, men svært hyggelig i Lerwick, forteller vinneren i den største klassen.

Publisert Sist oppdatert

– Det var gøy å vinne returseilasen. Andreplassen over var litt sur. Vi hadde en solid ledelse, og seilte det lengste benet først. Vi var langt nord, og lå riktig i forhold til et vindskift som skulle komme. I stede var det en båt lengre syd som fikk vinden, mens vi måtte krysse oss inn, forklarer Håkon Hjorthøy. Han seilte Grand Soleil 43 «Illuminati» sammen med ett mannskap på til sammen fire personer. Håkon hadde med seg sin bror Christian, Karoline Evensen og Carl Hjalmar Knap.

Iskaldt og regn

– Vi seilte med et lite stikk ut fra start, men holdt maksimal høyde store deler av veien over til Shetland. Det ble mindre vind enn meldt, men opp i 10 m/s på det meste. Vi seilte med fokk og varierte størrelsen på storseilet. Det ble full vinterpåkledning.

Bidevind ble det på vei hjem også, men heldigvis opphold. Begge veier seilte vi med stor krengning, så høyt vi kunne, uten å miste fart. Det ble ikke noe behagelig seilas, forteller vinneren. Det er første gang han deltar, og det frister til gjentakelse.

SKARPT: Det ble seiling på skarp vinkel på vei hjem også.
SOL: Solen hjalp på returseilasen.

.

VINNER: Grand Soleil 43 «Illuminati» på vei over Nordsjøen.

Bånn gass

Shetland Race er to lange seilaser. Begge seilaser gikk i høyt tempo. «Illuminati» brukte under 27,5 timer over og under 26 timer tilbake. Raskeste båt ble tyske «Haspa Hamburg» en båt som minner om en TP52. Den brukte bare 22 timer på den 185 nm lange seilasen. Det er nesten 8,5 knop i snitt.

­– Det ble en rask seilas hjem, men vinden døde nær kysten før mål. Det gjorde at vi stoppet opp mens de bak fremdeles hadde vind. Vi hadde et bra slag mot slutten som gjorde at vi ikke tapte mye, forklarer vinneren. Han mener at suksessen skyldes at de klarte å holde farten oppe hele veien. Det ble lite søvn på de fire om bord.

– Jeg ble imponert over farten til JPK1030 «Eureka», den blir farlig under NM Shorthanded, mener Hjorthøy. «Eureka» vant shorthandedklassen i Shetland Race. Terje Gilje-Sørnes og Kristian Kudsk Andreasen i 34-foteren var raskest i begge seilaser.

Vinnere

Doublehanded NorRating

Eureka, Terje Gilje-Sørnes, jpk 1030

Nor Rating til 0,9600

Stormen, Audun Midttveit, Hanse 320

Nor Rating 0,9601 - 1,0200

Levens, Willy Forland, Elan 37

Nor Rating fra 1,0201

Illuminati, Håkon Hjorthøy, Grand Soleil 43

Du finner resultatlisten på SailRaceSystem

NAVIGASJON: Karoline Evensen ved kartbordet.
HVILE: Det gjelder å utnytte de korte øyeblikkene man har for å samle krefter.
Fra starten på returseilasen fra Lerwick, Shetland.