Stemning på Hankø før det braker løs
Stemning på Hankø før det braker løs

Stor spenning før morgendagens tune up regatta

8 meterne forberder seg til VM med Régate Annuelle en Mer de la SNG som arrangeres lørdag og søndag

Publisert Sist oppdatert

Seilere og finksjonærer er nå samlet på Hankø Yacht Club, klare for mottakelsen på Kongeskipet «Norge». Det markerer åpningen på en regattauke utenom det vanlige.

Seilende møbler

Her er ikke båtene bare regattabåter. De er så godt som hver eneste en møbler som er oppgradert og vedlikeholdt etter alle kunstens regler. Et eksempel er australske «Varg», bygget i 1924 etter Johan Akers tegninger. Båten ble kjøpt som vrak av den nåværende eieren, 70 år gamle Kraig Carlstrom fra Australia. Han fikk tegninger fra Johan Ankers samlinger på Norsk Maritimt Museum og bygget båten opp fra bunn. Bare skruer, blykjølen og noen få beslag var igjen på den gamle båten, og nå femstår «Varg» som ny. Den seiles av en vennegjeng som i hvert fall klesveien skiller seg fra konkurrentene i sine hvite antrekk med cricket gensere dekorert med det norske og australske flagget.

Sira klassen den mest interessante

Sira klassen for båter bygget før 1960 blir utvilsomt den mest interessante under seileruken på Hankø. Disse båtene er modernisert og de fleste fremstår som klassikere med moderne utstyr og design. At de også tåler en støyt beviste Kong Harald og seilerne i de i alt fem båtene som deltok i Trebåtfestivalregattaen i forrige uke.

Sveitsisk arrangør

Imorgen går startskuddet for Régate Annuelle en Mer de la SNG. SNG er klubben som Ernesto Bertarelli representerte da han vant America's Cup i 2003. Reglene sier at en klubb som skal utfordrfe om America's Cup må ligge ved sjøen eller ven en arm av sjøen. SNG ble akseptert fordi de i det minste arrangerte er årlig regatta i saltvann. I år er det Hankø som er valgt til vert for denne regattaen. Selv om den ansees som tune up til selve VM har den en betydning de færreste er klar over.

Danckert Mellbye er sjefen for verdensmestserskapet på Hankø. Her sammen med fru Kaia og sønn Mads før mottakelsen på Kongeskipet
Danckert Mellbye er sjefen for verdensmestserskapet på Hankø. Her sammen med fru Kaia og sønn Mads før mottakelsen på Kongeskipet