Het sommer
Het sommer

Het sommer

Publisert

Det er september. Sola er i ferd med å gå ned fra en båtsommer som veldig, veldig mange vil karakterisere som den beste noensinne. Båtbransjen på sin side håper på en soloppgang fra en mørk tid med beskjeden omsetning. Det har lenge vært veldig stille hos en rekke importører og forhandlere som har nye båter å tilby seilere i Norge. Nå håper alle at været skal påvirke seilinteressen.

Dagen i skrivende stund er verdens overforbruksdag. Det er dagen da det markeres at vi hittil i år har forbrukt alle ressursene som jorden makter å produsere på ett år. Alt som forbrukes etter dags dato er overforbruk. I 1987 var datoen for denne dagen 19. desember, i år 19. august. Vi forbruker mer og mer. Om 45 år mener Regjeringen at hver nordmann skal forbruke tre ganger mer enn i dag.

– Hvor mange jordkloder kan vi bruke? Det spør Miljøpartiet De Grønne seg om med bekymring.

Sommeren 2014 har har mange steder i landet vært den varmeste siden Meteorologisk institutt startet sine målinger i 1870-årene. Mens temperaturmålingene for juli har svingt over og under en normallinje frem til 1990, viser kurven en jevn stigning deretter og frem til i dag.

Svingemønsteret synes å være brutt.

Så varmt er det faktisk blitt at verdens ledende meteorologi-organisasjon snakker om å endre «normalen» som Leif Juster refererte til; middeltemperaturen som ble målt i perioden 1960–1990. Den er for lav. Det er blitt så varmt at ingen nordmann født etter januar 1985 har opplevd en eneste måned som har vært kaldere enn den globale gjennomsnittstemperaturen.

Kloden varmes opp. Det er et faktum som neppe lenger kan bestrides. Årsaken er sammensatt, men vesentlige elementer er forbruk og klimagasser som slippes ut. Så langt vår egen nesetipp rekker kan det være fint i fremtiden å få tilsvarende somre som årets, men i et større perspektiv er det ytterst bekymringsfullt.

Seiling vil neppe kunne redde kloden, men det at vi lar oss drive frem av vinden, gir i det minste en god følelse av å ha en bærekraftig hobby. Per i dag stanger salget av nye båter i bruktbåtmarkedet. Med summen av seilere i landet er det seilbåter nok til alle. Og det er miljøvennlig å kjøpe brukt. Det viktigste båtbransjen kan gjøre for seg og miljøet er derfor å være med og bidra til at det blir flere som har seiling som hobby og idrett.

Morten Jensen, redaktør