Hvem vinner i helgen?

America’s Cup starter nå. Er Team Oracle fremdeles best eller klarer Team New Zealand å ta revansje? Eksperter tipper svensk lag høyt oppe.

Publisert Sist oppdatert

Med båter som foilerer seiling blitt en mer komplisert sport. Avgjørelser må taes enda kjappere, og sammarbeidet om bord må fungere som i et mekanisk urverk. Seilerne bruker hjelm og har kroppsbeskyttelse. Det holder ikke lenger å seile på gammel rutine. Det er ikke dyktige Star-seilere som skal til, men unge seilere med bakgrunn fra 49er og Moth.

Litt om lagene

Team Oracle har mye rutine og bra med midler, men de har ikke lenger den beste båten. Nå seiler alle med likt utstyr, entypebåten AC45f. James Spithill vant America’s Cup, men kan ikke hvile på laurbærene. Laget har taktiker Tom Slingsby og Laser-seiler Andrew Campbell samt unge Kyle Langford til å trimme vingseilet.

Team New Zealand har sparket Dean Baker og fått inn stjerneskuddet Peter Burling. Burling er bare 24 år, men han er i dag verdens beste seiler. Sammen med Blair Tuke har de vunnet 18 internasjonale mesterskap på rad i 49er-klassen. Begge er om bord i Team New Zealand. Burling ble også verdensmester i Moth i januar hvor alle var med. Team New Zealand er et ungt lag som kanskje mangler erfaring.

Artemis Racing mislyktes under forrige America’s Cup, men det skyldtes først og fremst feil strategi når det gjaldt valg av båt. Nathan Outteridge var verdensmester i Moth før Burlig tok mesterskapet i januar. Outteridge har med seg stjerner som Fredrik Lööf, Paul Goodison og Iain Jensen. På land er laget også spekket av stjerner som Loick Peyron.

Land Rover BAR er det engelske laget ledet av Ben Ainslie. Ainslie er et seiltallent uten sidestykke. Han har stort sett lyktes med all den satsningen han har gjort. Ainslie ble også hentet inn i Team Oracle for å snu laget, noe han var med på å klare. Ainslie har fått med seg Jono McBeth fra Oracle samt gode engelske seilere.

Groupama Team France er et fersk lag med færre timer i båten enn de fleste andre lagen. Volvo Ocean Race-vinner Franck Cammas har fått med seg Vendee Globe-vinneren Michel Desjoyeaux på laget. Cammas har siden VOR seilt mye i flerskrogsbåter, og han satser også mot OL i Nacra 17.

SoftBank Team Japans kort er Dean Baker som gikk fra en 8-1 ledelse i finalen mot Oracle til en 8-9 tap. Baker er nok sugen å vise verden at han kan slå Team Oracle denne gangen, samt vise at det var feil av Team New Zealand å gi ham sparken. Chris Draper er kommet inn i det japanske laget etter at det italienske laget kastet inn håndkledet.

Boat International har ranket de seks lagene. Du finner rankingen her.

Følg med

I dag starter regattaen offisielt, men selve racingen er ikke før på lørdag. Fredag er det treningsregattaer. Du kan følge regattaen på nett her, eller laste ned app på mobil og nettbrett.

Yachting World forklarer hvordan en AC45f fungerer.

16th July 2015. Solent, UK. America's Cup World Series Portsmouth. Pre event training day.
16th July 2015. Solent, UK. America's Cup World Series Portsmouth. Pre event training day.
07/05/22015, Lorient(FR), 35th America's Cup, Groupama Team France AC45 1st Sail, (Skipper: Franck Cammas). ©Yvan Zedda/Groupama
07/05/22015, Lorient(FR), 35th America's Cup, Groupama Team France AC45 1st Sail, (Skipper: Franck Cammas). ©Yvan Zedda/Groupama
Peter Burling har verdens hotteste seilernavn om dagen, men har 24-åringen rutine som skal til?
Peter Burling har verdens hotteste seilernavn om dagen, men har 24-åringen rutine som skal til?