Idag kom godværet til Hankø

Seilerne fikk oppleve Hankø på sitt beste idag og Kong Haralds båt «Sira» beholder lederposisjonen blant de klassiske båtene under VM for 8-metere før hviledagen.

Publisert

- Det ser ut som om vi har bra fart under de fleste forhold, sier Sira-mannskap Kjell Myrann. I teten blant de moderne båtene har briter og kanadiere begynt å utfordre sveitserne.

Farvannet utenfor Hankø viste seg fra sin aller beste side onsdag, med blå himmel og tiltagende solgangsbris utover dagen. Der var lett vind i dagens første seilas, men vinden tok seg opp utover ettermiddagen og dermed fikk VM-feltet også litt mer bølger å bryne seg på.

I dagens første seilas, den 5. i VM, fikk Kong Harald og hans mannskap i Sira en dårlig start, men klarte i løpet av seilasen å arbeide seg noen plasser oppover. I mål var Kongen nummer åtte totalt, den svakeste plasseringen så langt. Den finske båten «Silja» er «Siras» argeste konkurrent i kampen om Sira Cup, premien som går til beste klassiske båt. «Silja» ble nummer fem i dagens første seilas etter å ha seilt jevnt godt hele veien. Båten styres av den svært meritterte seileren Henrik Thelen, og viste igjen at den absolutt er i stand til å bite fra seg på regattabanen.

- Vi har ikke fått til gode starter med «Sira», kunne Sira-mannskap Kjell Myrann fortelle etterpå. Kongen og hans mannskap kan nok ha hatt litt problemer med å venne seg til en båt som reagerer mye langsommere i trange startsituasjoner enn hva de er vant med fra de nyeste Fram-båtene.

I dagens andre seilas klaffet endelig starten for Sira, som kunne kontrollere lederposisjonen blant de klassiske båtene resten av seilasen.

- Båten går bra den, men vi må hele tiden jobbe for å holde posisjonen. Hvis vi ikke følger med taper vi plasser med én gang, forteller Sira-mannskap Arve Roaas. - Vi hadde en tett situasjon med «Silja» i dagens andre start, men vi klarte heldigvis å beholde konsentrasjonen og komme oss ut fra starten før dem, fortsetter han.

«Sira» har nå tre poengs ledelse på «Silja» i kampen om Sira Cup, men den franske båten Cutty-Tou nærmer seg nå de to og ligger bare fem poeng etter «Silja». Disse tre båtene er i en særklasse blant klassikerne.

Kongens faste seilmaker gjennom mange år, Christen With, sier det ikke har vært noen enkel jobb å lage topp moderne kevlar/karbon-seil til 70 år gamle «Sira». - Vi har jobbet masse med dette. Jeg har ikke tall på alle de gangene vi har sydd om storseilet, for Siras tremast oppfører helt annerledes enn hva moderne master i aluminium eller karbonfiber gjør, forteller han. - Når det gjelder forseilene har vi ikke gjort fullt så mange justeringer på selve seilene, men heller jobbet med justering av riggen for å få seilene til å fungere optimalt, fortsetter han.

Kong Haralds faste båtmann og Sira-mannskap, Kjell Myrann, bekrefter at «Sira» nå seiler godt under nær sagt alle forhold. Myrann har selv stått for mye av restaureringen av båten, som er fra 1938. - Hun ser ut til å holde veldig bra, til tross for sine 70 år, forteller han. - Foreløpig er det ingenting kritisk som har røket underveis i mesterskapet, men vi oppdager stadig ting som er i ferd med å ryke og som vi retter på og bytter ut. Masten er jo like gammel som båten, og vi ser stadig nye sprekker som dukker opp i både båten og masten. Myrann innrømmer at «Sira» neppe har blitt så hardt seilt noen gang tidligere. - Både tau og seil strekker seg mindre nå enn de gjorde tidligere, og dermed blir det større krefter på skrog og rigg. I tillegg strammer vi nok alt mye hardere enn hva man har gjort på denne båten tidligere, kan han fortelle. - Men foreløpig ser det ut til at vi ikke får noen store problemer, så da er vi fornøyde, avslutter han.

Resultatliste etter dagens to seilaser

1 SUI 2 YQUEM II Manuel Stern Modern Societe Nautique Geneve 1 1 2 [3] 2 2 8,00

2 SUI 11 ALUETTE Eckhard Kaller Modern Yacht Club Meersburg 3 3 1 1 3 [4] 11,00

3 GBR 2 LAFAYETTE Alan Manuel Murdoch Royal Northern & Clyde Y.C. 2 2 [5] 2 4 1 11,00

4 CAN 24 GEFION Bryan Gooderham Royal Canadian Yacht Club [4] 4 3 4 1 3 15,00

5 NOR 33 SIRA H.M. King Harald V Kongelig Norsk Seilforening 5 7 4 7 [8] 6 29,00

6 FIN 9 SILJA Henrik Thelen Nylandska Yacht Klubben 6 5 [8] 8 5 8 32,00

7 FRA 25 CUTTY-TOU Alain et Gilles Minos Cercle á Voile d`Arcason 12 [13] 6 6 6 7 37,00

8 GBR 1 GANYMEDE John Bourke Royal Thames Yacht Club 17 6 [22] 5 7 5 40,00

9 S 29 IBIS Andreas Pagander Kongelig Norsk Seilforening 8 10 10 12 [13] 9 49,00

18 K 2 CARRON Morten Tenvig Kongelig Norsk Seilforening 18 [20] 18 15 18 17 86,00

19 H 45 CARMEN IV Lars Ingeberg Grimstad Seilforening [21] 18 16 17 20 21 92,00

22 sH 25 APACHE Jan Petter Røed Tønsberg Seilforening [DNF] DNS 20 22 21 20 109,00

Torsdag får 8-meterseilerne hviledag, for mesterskapet avsluttes fredag og lørdag.

Powered by Labrador CMS