Den lille prinsen med det store sværdet

Thomas Ruyant i «LinkedOut» leder regattaen mot Island. Han er en nykommer med en meget rask båt.

Publisert Sist oppdatert
Thomas Ruyant kommer fra Mini Transat.

sFem av de seks nybygde IMOCA-båtene er blant de syv beste, og fire av dem er i tet under regattaen Vendee Artique som startet lørdag 4. juli.

Film fra starten viste foilenes egenskaper på en skarp slør ut fra start. Armel Tripon i «L’Occitane en Provence var raskest til første rundingsmerke, selv om han ikke var først over startlinjen. Tripon rakk akkurat startet etter å fått hull i skroget for 12 dager siden. Han seiler en Sam Manuard-konstruksjon som skiller seg klart fra de andre med en scow-aktig baug. Foilene er også annerledes og kommer høyt ut av skroget.

Men Tripon er en av de som må fullføre for å kvalifisere seg til Vendee Globe i november og det er forventet at han tar det forsiktig.

Den lille prinsen

Thomas Ruyant har tatt steget fra Mini Transat til IMOCA, og satt i gang å bygge ny båt konstruert av Verdier, uten å ha sponsor på plass. Det har han fått nå. Ruyant seiler søsterbåten til Charlie Dalin i «Apivia» som ligger som nummer to. For ett år siden ville ingen trodd at Ruyant ville være farlig, men treningen dette året har vist at han seiler fort, og blitt fryktet. Han blir derfor kalt den lille prinsen med det store sværdet.

Regattaen blir en test som viser hvem av de fire designerne av de nye båtene som har gjort de beste valgene. Guillaume Verdier har nå to båter i tet. VPLP har også med to båter, og «Charal» ligger som nummer tre. Det er ikke ventet at japanske «DMG Mori» skal havne i toppen.

Det er mye spenning rundt Juan K comeback i IMOCA-klassen. «Arkéa-Paprec» liger som nummer fire. Søsterbåten til Troussel deltar ikke.

Utfordrende regatta

Alex Thomson holder seg hjemme å trener. Han mener at riskoen for å ødelegge noe er for stor, så tett på Vendee Globe. Nicolas Troussel som også seiler en helt ny båt, holder seg hjemme. Han har for få timer i båten til en så krevende regatta.

Det er ca 1200 nm opp til Island, og i morgen møter de kuling i mot. Ingen IMOCA har seilt så langt nord, men det ser ut som det blir lette vinder når de kommer nord for våre breddegrader. Deretter går kursen mot Azorene, og så til mål.

Følg regattaen her

Plassering

  1. Thomas Ruyant, LinkedOut 3514 nm til mål
  2. Charlie Dalin, Apivia, +1,3 nm
  3. Jérémie Beyou, Charal +1,9 nm
  4. Sébastien Simon, Arkéa-Paprec +3,3 nm
  5. Kevin Escoffier, PRB + 3,8 nm