LEDER: Tross tekniske problemer så ligger Franc Cammas og Charles Caudrelier i tet.

Ultime-trimaranene i Stillebeltet

Det er svært tett i toppen i de fire Transat Jacques Vabre-klassene.

Publisert Sist oppdatert

E Ingen av favorittene har klart å stikke av feltet. «Maxi Edmond de Rotschild» leder Ultime-klassen, men har bare Francois Gabart med « SVR - Lazartigue» 90 nm bak, og feltet har konsertrert seg i Stillebeltet. Gabar følger Cammas kjølevann, men til vest kommer «Banque Popoulair» fossende.

«Maxi Edmond de Rotschild» hadde denne helgen seriøse problemer. De hadde problemer med motoren som underveis er viktig for å lade batteriene. Laget gikk over til en strømsparemodus, mens de forsøkte seg som mekanikere. De lykkes, og slapp å søke havn for hjelp.

Feltet nærmer seg utenfor Brasils østerligste punkt, og har 1500 nm til rundingsmerket, før de setter nesa nordover igjen mot mål på Martenique.

Regattaen har nå vart i over en uke. Det er beregnet at båtene i alle klasser skal gå i mål etter 17 døgn.

Ulike valg

I IMOCA-klassen er det nå spennende. «LinedOut» passerte favoritten «Apivia», men mistet ledelsen mandag. Seks båter har rykket fra i IMOCA-klassen, og disse har ulik strategi. Disse ligger mellom det Afrikanske fastlandet og Kapp Verde. «Charal» ligger lengst øst har mistet sin tredjeplass, men mye kan skje. Her er det mer vind, og det skal det holde seg det neste døgnet. Kun to båter har brutt, begge med brukket mast.

IMOCA: De tre 60-foterne i tet er alle tegnet av Verdier.

Raske som IMOCA

De nye Class40-båtene dominerer toppen av stillingen i Class 40, og de raskeste ligger foran de tregeste IMOCA-båtene. Her er det bare 70 nm mellom de åtte beste båtene, men båtene i tet velger ulik strategi, og har valgt ulike ruter forbi de ulike kanariøyene. Dette er et område hvor de kan få økt solgangsbris på dagtid, men øyene lager lang vindskygge i le.

En har stukket

I Ocean50-klassen har «Primoial» stuket fra feltet som lenge lå veldig samlet. Sebastien Rouge, som både har vunnet Mini Transat og dominert Class 40 ligger nå side om side med Ultime «Sodebo» som tok et pitstop på Kapp Verde etter å ha seilt på en ukjent gjenstand i vannet. «Primoial» ligger nesten 200 nm foran neste båt, og 280 nm foran favoritten «Leyton» på 4. plass.

Ocean50-båtene har imponert under regattaen, og vil sannsynligvis nå få økt oppmerksomhet.

Du finner trackingen her.

CLASS 40: Feltet av 40-fotere har spedt seg fra Portugal til Kanariøyene. De eldste båtene ligger bakerst, mens de nyere ligger i tet.