Hankø Race Week

GARNHOLMEN: Øya Garnholmen har vært start- og tilskuersted for mang en Hankø-regatta. Under jubileumsregattaen i 1933 blir det sagt at det på det meste var 16 000 tilskuere der.
VARMTBADET: Vis á vis Hankø Yacht Club og under kronprinsesse Marthas sommersted Blokksberg på vestsiden av bukten ligger Varmtbadet hvor mange båter har hatt tilhold under Hankøregattaen.
HANKØ YACHT CLUB: Hankø Yacht Club ble stiftet på 1950-tallet for blant annet å fremme internasjonal seilsport i Norge. HYC er nå senter under Hankø Race Week.
HANKØ: Det er slike forhold man forbinder med regattaer på Hankø: Strålende forhold i gnistrende solgangsbris. Det er ikke uten grunn at banen utenfor Garnholmen betegnes som en av Norges beste regattabaner.

Regatta med tradisjoner

Hankøregattaen er det samme for seilsporten som Holmenkollrennene er for skifolket. Arrangementene har røtter langt tilbake i idrettshistorien.

Publisert Sist oppdatert

Kjente Østfold-familier dyrket seilsport allerede på slutten av 1800-tallet og før Kongelig Norsk Seilforening ble stiftet i 1883. Hankø var regnet for å være den beste regattabanen – mot åpent hav og med gode vindforhold. Strømmen fra Glomma gjorde seilingen utfordrende, og få kunne påstå at de hadde noen hjemmefordel ved å ha kunnet seile daglig i farvannet.

Allerede i 1882 inviterte den nystiftede Fredrikstad Seilforening til en skandinavisk regatta på Hankø. Kjente seilernavn som Wiese og Anker sto bak. Det kom ingen båter fra nabolandene, men regattaen ble en fin mønstring av Østlandets beste båter, blant annet senere statsminister Gunnar Knudsens «Terje Viken», som med dette fikk sin debut på regattabanen.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER