R-REGELEN: Da R-regelen ble innført i 1907, var hovedhensikten å danne grunnlag for nye konstruksjoner som skulle konkurrere mot hverandre. Regelen skulle altså være en «konstruksjonsregel». Det bygges båter etter regelen den dag i dag. 12-meteren ...
BOX-REGLER: Motsatsen til måleregler med svært spesifiserte mål er båter som er bygd etter såkalte box-regler der bare sentrale yttermål er gitt, mens det er mer eller mindre fritt frem å tegne båten innenfor disse yttermålene. Class 40-en «Solo» er ...
STARTEN: Da skonnerten «America« vant «One Hundred Sovereign Cup» i 1851, satte det for alvor fart i utviklingen av måleregler som muliggjorde at forskjellige båter kunne seile mot hverandre etter et respitt-system.
The Thames Measurement rule: Dette regnes som den første måleregelen, og den frembrakte smale båter med svære seil og tung, dyp kjøl.
The Seawanhaka Rule: Denne regelen utviklet forholdsvis smale båter med stor skroglengde og kort vannlinjelengde.
KLASSISK 6-METER: R-regelen har gitt seilerverdenen det man på folkemunne kaller «vakre, klassiske trebåter», og linjene til 6-meteren «Circe» tegnet av David Boyd på 1930-tallet er et eksempel på en slik.
12 mR 1980-TALLET: Ed Dubois tegnet 12-meteren «Victory» med delt lateralplan til America’s Cup i 1983, men der ble den slått av australiernes båt med vingekjøl.
VERDENS ELDSTE R-BÅT: Den norske 9-meteren «Pandora» tegnet av Johan Anker og bygd hos Anker & Jensen i Vollen i 1906/07 er trolig verdens eldste seilende R-båt.
INTERNATIONAL OFFSHORE RULE: «Berge Viking» er en typisk representant for generasjonen av IOR-båter. Typisk for båtene er blant annet den smale hekken.
SCANDICAP: Banner 28 er en av flere båter som var populære og som gjorde det godt da Scandicap-regelen var på høyden i Norge.
SKJÆRGÅRDSKRYSSERE: I Sverige utviklet man i begynnelsen av 1900-tallet båter som var egnet i Stockholm-skjærgården og de ble inndelt etter seilstørrelse. Det førte til de langsmale svenske skjærgårdskrysserne, som Wasa 55 er en moderne variant av.
IRC: Landmark 43 er tegnet av Mark Mills og den ble den gangen optimalisert mot IRC-regelen. Båten har også vist seg å være konkurransedyktig i regattaer seilt etter ORCi-regelen.

Målereglene som har formet seilbåtene

Målereglene har gjort det mulig å seile om kapp med ulike båter på en rettferdig måte helt siden 1855. De har også vært et viktig redskap for å styre utviklingen av kappseilingsbåtene.

Publisert Sist oppdatert

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER