NORGESCUP-ÅPNING I ASKER

KALD ÅPNING: Norgescup-åpningen i Asker kan bli en kald fornøyelse.Trang kamp om beste start i optimist
KALD ÅPNING: Norgescup-åpningen i Asker kan bli en kald fornøyelse.Trang kamp om beste start i optimist

Iskaldt for nærmere 270 seilere

266 seilere i 247 båter innleder seilsesongen i Asker denne weekenden. De får fine seilforhold, men må kle seg godt.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i vinter kunne en lese at skisesongen på Østlandet på grunn av klimaendringene blir en dag kortere for hvert år, og det synes seilerne nå å ta konsekvensen av. Norgescup-sesongen starter i år allerede 23. april i Asker, og med hele 247 båter på vannet, er det en oppslutning som vitner om at mange for lengst har lagt skiene vekk for i år.

Men – om omgivelsene vil ha sitt utvilsomme vårpreg, vil temperaturen seilerne skal ut i være vinterlig, og hadde det vært skiføre, kunne nok «Blå ekstra» ha gått til nød som skismøring. Når seilerne legger utpå om morgenen lørdag og søndag, vil temperaturen så vidt være over null; 1–2 varmegrader. Utpå dagen vil sola bringe den opp i 6–7 grader.

Kald, nordlig vind er årsaken, og om det blir kaldt, så får seilerne i alle fall det de aller helst vil ha: Vind. 5–6 m/sek er varslet på lørdagen, mens søndagen starter med 5 m/sek vind som løyer til 3 m/sek utpå ettermiddagen. Det ligger med andre ord til rette for en kald, men fin NC-åpning.

Ordføreren åpner ballet

Askers ordfører, Lene Conradi, vil åpne både norgescupen og seilsesongen i Asker lørdag morgen. Da vil Blakstadtangen være spekket med seil og forventningsfulle ansikter.

Syv klasser deltar i  NC-åpningen:

  • 29er (19 båter)
  • Europajolle (12 båter)
  • Laser 4.7 (29 båter)
  • Laser Radial (23 båter)
  • Laser Standard (4 båter)
  • Optimist A (129 båter)
  • Optimist B (31 båter)

Den store klassen er med andre ord Optimist A-klassen med sine 129 seilere. Både seilerne og arrangørene i Asker Seilforening får derved en stor utfordring ved at alle de 129 seilerne skal starte samtidig. Selve starten med så mange våryre seilere på linjen blir den største utfordringen, og trolig kommer «black-flagget» tidlig opp dersom seilerne viser seg å være for hissige på grøten.

«Black-flagget» betyr at alle som tjuvstarter, blir disket i den angjeldende seilasen.

Verdens beste Optimist-seiler

Soleklar favoritt i Optimist A er KNS-seileren Mathias Berthet, som nylig vant verdens største Optimist-regatta på Gardasjøen i konkurranse med 1000 andre Optimist-seilere. Han tok også bronse i VM i 2015, ble norgesmester samme år og nummer to i rankingen, etter Uffe Tomasgaard fra Drøbaksund, som nå er gått over til Laser 4.7, som han stiller til start i i Asker.

Sterkeste utfordrer vil nok Mathias få i form av Tobias Sandmo Birkeland fra Ran, som ble nummer 30 på Gardasjøen, tok sølv i NM 2015 og ble nummer tre på den norske rankingen. At Norge har fått en verdensener i Optimist og en gryende bredde bak Mathias Berthet, er nok også en av grunnene til at hele 32 svenske Optimist-seilere tar turen til Blakstadtangen i Asker.

Med henholdsvis 55., 70. og 76. plass på Gardasjøen for KNS-seilerne Nicolaj Jacobsen, Even Baanrud og Henrik Haaland, har nok også de rukket å bli varme i trøya før sesongstarten og vil prestere godt blant de norske seilerne. Jesper Moberg, Bundefjorden vil også trolig være en Optimist-seilere å se opp for.

Men – mye kan skje i et felt med 129 båter, og vinteren kan også ha frembrakt helt nye seilere som vil hevde seg i toppen i Asker.

FAVORITTER: Uffe Tomasgaard (Laser 4.7), Mathias Berthet (Optimist) og Jesper Moberg (Optimist) hører alle med blant favorittene i Asker.
FAVORITTER: Uffe Tomasgaard (Laser 4.7), Mathias Berthet (Optimist) og Jesper Moberg (Optimist) hører alle med blant favorittene i Asker.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

Blant jentene, som seiler sammen med guttene, vil kampen om å bli best kanskje stå mellom NM-vinneren Sarah Thodesen fra Bundefjorden og Karoline Eirin Vabø fra Ran. Vabø ble best av jentene på den norske rankingen i 2015.

Over 50 Lasere

Laser-klassene samler tilsammen 56 båter, og fordelingen av seilere er symptomatisk for situasjonen i norsk seilsport: Det finnes en god bredde blant ungdom under 19–20 år, men når de blir eldre, forsvinner de ut av regattabildet. Kun fire seilere stiller i senior-klassen Standard i Asker – og tre av dem er i kategorien master-seilere.

Laser 4.7 er blitt en populær overgangsklasse etter Optimist, og i Laser 4.7 rakk Uffe Tomasgaard allerede å bli norgesmester det samme året som han avsluttet i Optimist. Det gjør ham til en av favorittene i Laser 4.7 under NC-åpningen i Asker.

Også de to andre NM-medaljørene, Andreas Hjellestad Hella fra Hjellestad og Knuta Bugge fra Drøbaksund, stiller til start.

Med VM nettopp avsluttet i Mexico stiller ingen av Norges internasjonale stjerner i Laser Radial til start. Så her er konkurransen åpen og vil stå mellom de beste jentene anført av Bundefjordens Caroline Sofia Rosmo og de beste guttene.

Fra Vestlandet stiller mange deltagere på laget «Sailing Team HSF», som har seilt og trent i hele vinter, og det blir interessant å se hvordan de kan hamle opp med de beste seilerne fra Østlandet.

BLIR Å SE OPP FOR: Sailing Team HSK blir et lag å se opp for i Asker. Fra venstre Andreas Hjellestad Hella, Inger Margrethe Vabø, Alexander Dahl Høgheim, Erling Wiik, Victor Dahl Høgheim og Malin Evingdal. Foran ...
BLIR Å SE OPP FOR: Sailing Team HSK blir et lag å se opp for i Asker. Fra venstre Andreas Hjellestad Hella, Inger Margrethe Vabø, Alexander Dahl Høgheim, Erling Wiik, Victor Dahl Høgheim og Malin Evingdal. Foran ...

[Artikkelen fortsetter under bildet]

Verdensmester i Europajolle

Europajolle-klassen toppes av verdensmesteren Lars Johan Brodtkorb fra Horten. Han har innledet en karriere i Finnjolle, men har ikke løsrevet seg helt fra Europajolle-klassen ennå. 12 Europajoller forteller om en klasse som for tiden er et godt stykke unna klassens velmaktsdager.

29er-klasse i vekst

29er-klassen er derimot i vekst, og det er nok delvis et resultat av Norges Seilforbunds store satsing på rekrutteringsklassen RS Feva. Klassen har sitt EM i Tønsberg senere i år, og dette gir klassen ekstra oppmerksomhet.

Alexander Hylen Klippenberg og Jeppe Nilsen fra KNS må finne seg å være favoritter i et felt som også inneholder mange førsteårsseilere.

Stor fotokonkurranse på Instagram

INSTAGRAM: Vær med å dokumentere og ta bilder under norgescupen i Asker. Vinnebildet blir blåst opp på lærret og overlevert.

Arrangørene i Asker Seilforening ønsker å dokumentere og skape mest mulig blest rundt norgescup-åpningen, og med like mange foreldre som det er deltagere, fins det nærmere 300 «reportere» ute på banen som kan bidra til å gjøre norgescupen til en bildefest.

Asker Seilforening inviterer derfor til en fotokonkurranse på bildedelings-appen Instagram. Alle bilder som blir publisert der med emneknaggen (hashtaggen) #NCASKER16, er med i konkurransen, og vinnerbildet vil bli blåst opp på lerret i 40x30 cm av Elitefoto i Asker og overrakt fotografen som tok vinnerbildet.

Alle bildene som blir tatt vil dessuten også vises på regattaens hjemmeside der man også finner all mulig annen informasjon om regattaen.

Om bildene også samtidig utstyres med emneknaggen #SEILMAGASINET, vil de bli publisert på forsiden av seilmagasinet.no.

Omfattende SMS-tjeneste

Norgescupen i Asker Seilforening benytter resultatsystemet i Sail Race System, og ved hjelp av SMS planlegger man å varsle alle som følger regattaen om når nye, oppdaterte resultatlister foreligger på nettet og kan sees på blant annet mobiltelefonen.