Jesper Bank utfordrer Kristian Nergaard

Den dobbelte OL-mesteren i Soling, Jesper Bank, stiller med ny 5.5-meter til neste års VM, 50 år etter at Poul Elvstrøm ble verdensmester på samme bane.

Publisert Sist oppdatert

Kristian Nergaard ble tidenes mest overlegne verdensmester i 5.5-meter-klassen da han sammen med Trond Solli-Sæther og Johan Barne vant alle seilasene i sommerens mesterskap med «Artemis XIV». Til neste år får han konkurranse fra den dobbelte OL mesteren i Soling, Jesper Bank som stiller med en danskkonstruert 5.5 meter på hjemmebane.

New Nordic 5.5 meter

Prosjektet som har fått navnet NewNordic 5.5 meter skal bygges i to versjoner. Basisbåten i glassfiber med aluminiumsmast skal koste ca DKK 375.000 (NOK 460.000) pluss seil og MVA, mens en De Lux modell med karbonrigg, hydraulisk mastefot, trimtab, henger og seil vil koste DKK 900.000 (NOK 1.1 mill.) pluss MVA.

– Vi mener å ha funnet den formel som er perfekt til farvannet utenfor Tuborg Havn, hvor  VM skal seiles i august 2016, sier konstruktøren Johan Joensen til MinBaad.dk.

50 år etter Elvstrøm

Mesterskapet i København arrangeres 50 år etter at Poul Elvstrøm vant verdensmesterskapet i 5.5-meter på samme bane i 1966. Han var den første som da introduserte dagens metode å ri opp kjølbåter på etter at man tidligere hadde ligget på magen langs dollbordet med så mye som mulig av kroppen over skutesiden.

Minner om Solingen

– Båten minner mye om Solingen, som seiles av tre mann i ristropper. Det tiltaler meg, sier Jesper Bank til danske MinBaad.

–  Og det tiltaler meg at det snakkes om et dansk prosjekt, hvor jeg kan merke pionerånden, sier han.

Bank vil ha Elvstrøm Epex seil på den danske NewNordic 5.5, tegnet av designer Johan Joensen og hans far, Høgni Joensen, som er skipsingeniør og båtkonstruktør.

Mest mulig dansk

– Det har vært viktig for oss, å holde hele prosjektet dansk, med danske leverandører, der hvor det er mulig, sier Johan Joensen.

– Sist det ble konstruert og bygget en 5.5-meter til danske tegninger, var tidlig på 1950-tallet da klassen var ny, mener Joensen.

De nye båten skal bygges i kaldbakt mahogni eller glassfiber med abachi kjerne av båtbygger Jørgen Jensen fra København, forteller designeren.

NewNordic 5.5 får følgende dimensjoner:

LOA: 9,5 m

Bredde: 1,9m

Dypgående 1,35 m

Seilareal 26,5 - 29 kvm

Vekt: 1750-2000 kg