Jevnt blant 40 foterne

For mannskapet på Asmund Droslums nye King 40 ble avslutningen en skikkelig neglebiter.

Publisert

Seilas´ Mikkel Thommessen hadde mønstret på Drolsums ny Mark Mills designede lillesøster til Landmark 43, og han fikk være med på en spennende seilas der gull ble til gråstein og omvendt.

Med Eiving Bøymo Malm som inspirerende og inspirert sailing master, ble Helly Hansen Skagen Race den egentlige regattadebuten for den argentinskbygde 40 foteren. Riktignok var båten med i Oslofjorden Rundt forrige helg, men dette var første gang båten fikk prøvd seg i åpent farvann.

Startfeltet som omfattet både LYS-klassen for de største båtene og ORC Club ble interessant nok i sørvesten som blåste ca 12 knop ved start, men som utover kvelden og natten la på seg til over 20 knop. med tidvis grov sjø.

Mange av båtene valgte å ta maksimal høyde etter start og arbeidet seg etter hvert opp mot Bolærne, men gevinsten de derved tilsynelatende opparbeidet seg gikk tapt etter hvert som båtene måtte holde øst for Väderöarna der lebåtene overtok kommandoen.

Magic som fikk en middelmådig start midt på linjen og som ble sjenert kraftig av båter både fra le og lo, beviste at tålmodighet er en dyd og båten arbeidet seg jevnt oppover i feltet etter som natten skred frem. Ved Väderöarna hadde båtene et stikk i skjøtet og med 20 knop + i vindmåleren ble det et spørsmål om å kjøre seilene best mulig. Ved Brofjorden hadde vi  kontakt med de raskeste 40 foterne.

Vi rundet rett foran Jørn-Erik Ruuds nye First 40 og var imponert over hvor rask Beneteaus erstatning av First 40.7 viste seg å være. Mer imponert skulle vi bli da båten klatret rett over oss etter runding. Det viste seg at det med den kraftige nordvestgående strømmen som måtte forseres mot Skagen lønte seg å holde et vestlig spor. Etter å ha blitt forbiseilt av Ruuds Team Normar som også hadde Seilas´ Axel Nissen-Lie ombord, begynte vi klatringen mot vest. Her var åpenbart strømforholdene gunstigere og Magic kom seg elegant forbi hele lefeltet. At vinden løyet lot ikke til å plage King 40 som til tider holdt samme skrogfart som vinden. Et innlagt slag i forbindelse med seilbytte bidro også til suksessen.

Med Skagen i sikte og nervøst manøvrerende mellom strømmen av kommersiell skipsfart, rommet vinden rett før runding og med gennakeren satt tok vi innersvingen på alle 40 foterne og rundet først av dem, foran to Landmark 43, Swan 42 Lusso Lupo og et kobbel X-41.

Sløren mot mål skulle bli ulidelig spennende med hyppige endringer i retning og styrke hele veien. Plasseringene forandret seg konstant, og Lusso Lupo som en stund så ut til å være håpløst akterutseilt, fikk den varslede vinden fra sør før alle andre og var først i mål, tett før et kobbel der både Team Normar, Magic, begge Landmarkene, en Farr 40, to X-41, en X-55 og den svenske First 45 med Bengt Falkenberg befant seg.

Se foreløpig resultatliste her

Powered by Labrador CMS