ALLSIDIG: RS Zest har et
revbart storseil og kan utstyres
med fokk. Båten seiles fint av
én, men har plass til mange.

TEST: RS Zest

Den allsidige familiejolla

ALLSIDIG: RS Zest har et revbart storseil og kan utstyres med fokk. Båten seiles fint av én, men har plass til mange.

RS Zest markedsføres som en jolle rettet mot familie og opplæring. Etter å ha seilt jolla, mener vi at RS kan stå inne for sine salgsargumenter.

Publisert Sist oppdatert

RS Zest

Lengde: 3,59 m

Bredde: 1,47 m

Vekt: 73 kg

Fokk: 1,2 kvm

Storseil: 6,9 kvm

A-jollen, eller Enkronan, har vært en suksess for Nesøya Seilforening, men bruken er hard, og noen av båtene må skiftes ut. Gode erfaringer med RS Feva og RS Cat 16 gjorde foreningen oppmerksom på RS Zest, en båt med mange av de samme egenskapene som A-jollen.

ERSTATNING: RS Zest skal
erstatte A-jollene til Nesøya
Seilforening.
ERSTATNING: RS Zest skal erstatte A-jollene til Nesøya Seilforening.

Med eller uten voksen

A-jollen er en sosial jolle som gjør at flere barn kan seile sammen. Nesøya Seilforening bruker jolla med eller uten fokk. Den har også plass til voksne, noe som gjør at usikre barn kan føle seg trygge.

RS Zest er litt større, men har alle A-jollens gode egenskaper, pluss noen flere. Båten er konstruert for røff bruk, og den har bedre løsninger der A-jollen har svake punkt. RS Zest er en trygg rekrutteringsjolle, men den er også morsom å seile. Vi fikk seile den i frisk vind og ble imponert.

COCKPIT: Båten er delt med
en tofte som gir sitteplasser.
Ergonomien er god.
COCKPIT: Båten er delt med en tofte som gir sitteplasser. Ergonomien er god.

Til å være produsert av bøtteplast, er responsen bedre enn ventet. Mykplast tåler tøff behandling, men gjør båten tyngre og mykere. Støpemetoden RS Sailing benytter gir imidlertid et langt bedre resultat enn hva vi forbinder med rotasjonsstøpte båter som Pionér.

Ingen racer

Det er jollas fleksibilitet som er unik. Båten fungerer uten fokk, og storseilet med vertikale spiler kan reves. Det gjør at jolla kan seiles trygt av alle under de fleste forhold. Den er større enn A-jollen, to fot lengre og 20 kg tyngre. Zest er på størrelsen med en RS Feva, men litt bredere og litt kortere. Vekten er den samme. Zest har ingen gennaker og er utviklet for at båten kan brukes av seilere på alle nivåer.

Jeg ble overrasket over hvor fint skroget gikk i vannet. Hekken slipper fint, selv når farten ikke er høy. RS Zest vil imidlertid aldri gi ville fartsopplevelser, men den vil heller ikke skremme vettet av ukyndige seilere. Sammenlignet med A-jollen er den raskere og mer avansert. A-jollen fungerer med flere barn om bord. Zest er enda et hakk romsligere.

Gode detaljer

A-jollen har en dårlig rorløsning. Nesøya Seilforening har også mistet kjøler etter at de har falt ut av båten ved kullseiling. Masten har støtte av en finértofte, som også har røket. Båttypen har ført til mye tid på vedlikehold og bestilling av reservedeler.

RIGG: Masten vippes enkelt
på plass og låses. Kjølen
vippes inn i skroget. Jollen er
bombesikker.
RIGG: Masten vippes enkelt på plass og låses. Kjølen vippes inn i skroget. Jollen er bombesikker.

Zest er sterk på alle A-jollens svake punkter. Båten har en kjøl som svinges inn i skroget, og et ror som spretter opp ved en grunnstøting. Masten rigges enkelt og har en smart festeanordning. Seil og dekksutstyr holder høy standard. Båtens ergonomi er også unik.

Under skroget er det et håndtak dersom båten skulle kullseile. Du sitter godt i cockpiten, selv med flere om bord.

Sammenligning av joller

JOLLE RS ZEST RS FEVA A-JOLLEN
Lengde3,59 m3,64 m3,00 m
Bredde1,47 m1,42 m1,30 m
Vekt73 kg73 kg53 kg
Fokk1,2 kvm2,1 kvm1,0 kvm
Storseil6,9 kvm6,5 kvm0,9 kvm