Juks i Oracle-leiren griper om seg

Oracle Team USA har innrømmet å ha jukset med vekter for å oppnå gunstig trim for sin AC45 og har trukket seg fra de fire siste AC World Series regattaene. Nå trekkes også seilerne inn i skandalen.

Publisert

Bildet begynner nå å bli klart. Det er ikke bare det landbaserte mannskapet som beskyldes for vektmanipuleringene som skal ha hjulpet de strengt entypebaserte AC45 katamaranene til å oppnå gunstigere trim enn konkurrentene. Nå trekkes også to av seilerne på Oracle Team USA inn i skandalen som berører de 34. seilaser om America's Cup. Dersom dette bekreftes i høringene som skal foretas av den internasjonale juryen 27. august vil det få vidtrekkende konsekvenser for laget. Til tross for alt drama som har fulgt America's Cup seilasene opp gjennom tidene, er denne saken uten sidestykke i AC historien.

Straff til laget

En mulig medvirkning til jukset fra seilerne vil også kunne føre til at Oracle som lag vil bli straffet. Ikke bare står flere av seilerne i fare for å bli ekskludert fra videre deltakelse i regattaen, men laget kan også bli fratatt poeng i selve cupmatchen som skal starte 8. september. Ni medlemmer av Oracle laget er etter sigende innkalt til den første høringen. Det er betydelig fler enn de to eller tre personer man tidligere anlso å være med på juksingen.

Karrieren på spill

Oracles seilere er alle proffseilere i verdensklasse. Ved siden av prosjektets leder Sir Russell Coutts er Jimmy Spithill og Sir Ben Ainslie på toppen i internasjonal seiling. På vei opp er også den Australske OL mesteren i Laser, Tom Slingsby, som betraktes om et av de største talentene i internasjonal seilsport. Laget på 21 består ellers av syv australiere, syv fra New Zealand,  to hollendere, to italienere, en canadier og bare to amerikanere. Dersom noen av disse blir straffet med utestengelse fra regattaen, kan det ødelegge deres proffesjonelle karriere. Særlig kan straffen bli hard dersom juryen sender saken videre til behandling i ISAFsom kan sanksjonere strenge straffer også utover ekskludering fra denne regattaen.

Nå frykter man at saken også vil ramme beslutningetakerne på Oracle laget. Sjefen selv, Russell Coutts har til nå bedyret at den som plasserte vekter ombord på AC45 båtene gjorde dette uten at lederteamet eller skipperne visste noe om det. Juryen vil utvilsomt også legge til grunn ledernes rolle i skandalen og om det var etablert rutiner for å hindre at båtene kunne manipuleres..