Jules Verne

KLAR: Etter å ha ventet siden november er «Spindrift2» klar for rekordforsøk.
KLAR: Etter å ha ventet siden november er «Spindrift2» klar for rekordforsøk.

Starter rekordforsøket i natt

«Spindrift 2» har som mål å kapre Jules Verne Trofeet. For å klare det må de seile rundt jorda raskere enn 40 dager, 23 timer og 30 minutter.

Publisert Sist oppdatert
SKIPPER: Franske Yann Guichard har med seg et mannskap på 11.
SKIPPER: Franske Yann Guichard har med seg et mannskap på 11.

Helt siden 5. november har Yann Guichard og 11 andre seilere ventet på riktig værvindu for en god start på rekordforsøket.

– Jeg har aldri opplevd en vinter som dette. I over to og en alv måned har vi ventet på gunstige forhold for å seile sydover, uttaler Yann Guichard i en pressemelding.

Franske Yann Guichard var i Risør sist sommer å seilte M32.

Les: Mistet masten før rekordforsøket startet. 

Natt til onsdag

I kveld forlater den 130-fots giganten havnen i Brest med kurs mot startlinjen ved Ushant. På linjen som markerer innseilingen til den engelske kanal må de være tilbake 24. februar om de skal sette rekord.

Beregninger sier at de skal krysse ekvator etter fem dager, og krysse Kapp det Gode Håps lengdegrad etter 12 dager.

Les: To døgn for sent

Verdens største

«Spindrift 2» ble bygget som «Banque Populaire V». Båten ble bygget for å sette nye rekorder og ble sjøsatt i 2008. Noen måneder senere satte den 40 meter lange trimaranen ny rekord over Atlanterhavet med 3 døgn, 25 minutter og 48 sekunder. Med sine 130 fot, så er det 25 fot lengre enn Ultime-trimaranene. Snittfart over Atlanterhavet var på 32,94 knop. Trimaranen satte også ny 24 timers distanserekord med 907 nm.

I januar 2011 starten båten på rekordforsøk rundt jorda, men måtte bryte etter kort tid. Senere på året lykkes Loick Peyron å seile rundt jorda på 45 dager, 13 timer og 43 minutter.

Dona Bertarellikjøpte båten i 2013. Den ble da bygget om for å seile solo, og fikk en kortere mast. Yann Guichard seilte Route du Rhum i 2014, og ble nummer to. 

I 2016 forsøkte Guichard med mannskap å sette ny Jules Verne-rekord, men brukte to døgn for lang tid. «Spindrift 2» seilte da side om side med «Idec» som brukte noen timer lengre tid. Året etter satte «Idec» rekorden som står i dag.

«Spindrift 2» har aldri lykkes helt. I fjor på denne tid var de klare for å sette ny rekord, men brakk masten på vei ut fra Brest. 

Les: Rundt jorda på 40 dager

Kortere mast

«Spindrift 2» er nå utstyrt med lavere mast enn i fjor. Under rekordforsøket parralellt med «Idec», var «Idec» underrigget. Det gjorde en tregere i lett vind, men raskere i mye vind. Den nye masten til «Spindrift 2» skal gi mindre luftmotstand, og gi høyere toppfart, men gi lavere fart i vind under 6 m/s.

Sist de seilte rundt jorda ver det 15 mann om bord, denne gangen er laget krympet til 12.

Seil mot «Spindrift 2»

Du kan forsøke å sette ny verdensrekord rundt jorda med appen Virtual regatta. 86 600 seilere har alt registrert seg for rekorden.

LES: Alene rundt jorda på 42 døgn

 

«Spindrift 2»

Yann Guichard 

Christophe Espagnon

Francois Morvan

Xavier Revil

Jacques Guichard

Erwan Israel 

Thierry Chabagny

Erwan Le Roux

Lyonnais Benjamin Schwartz 

Sam Goodchild (England)

Jackson Bouttell (Australia) 

Duncan Späth (Sveits)

VIND: Endelig er det gode forhold for en rask seilas sydover i Nord-Atlanteren.
VIND: Endelig er det gode forhold for en rask seilas sydover i Nord-Atlanteren.
UFLAKS: For ett år siden brakk trimaranen masten på vei til startlinjen.
UFLAKS: For ett år siden brakk trimaranen masten på vei til startlinjen.