USHANT: Den 40 meter lange trimaranen, nå med navnet«Spindrift», klarte ikke å slå egen rekord til tross for moderniseringer. Båten hadde en snittfart på 25,35 knop over 28 875 n mil, men det holdt ikke.
RASK: «Idec» er ti meter kortere enn «Spindrift», og skipper Francis Joyon hadde med seg bare seks mann. «Idec» er ferdig revet, som er en fordel på store deler av ruten, men den henger ikke med «Spindrift» i lette partier.
EIER: Dona Bartelli fikk med seg 13 karer, men var det eneste som fikk en rekord rundt jorden.
TETT: «Spindrift» og «Idec» gjorde svært like rutevalg (rød og brun). Her er ruten sammenlignet med «Banque Populaire» (blå). For fire år siden og nå måtte båtene ta omveier for å få optimal vind.

To døgn for sent

Mannskapet i «Spindrift» og «Idec» ga alt for å sette ny rekord rundt jorden. De startet bra, men satte sikkerheten høyt, og tapte i Stillehavet.

Publisert Sist oppdatert

Jules Verne-trofeet ble satt opp i starten av 1990-tallet hvor man ville forsøke å seile jorden rundt på under 80 døgn. Start og mål er en linje mellom Ushant i Frankrike og Lizards Point i England.

I 1993/1994 seilte «Commodore Explorer» distansen på 79 døgn, som gir 11,35 knop i snitt. Etter den gangen er rekorden slått syv ganger.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER