Katamaranklasse i vekst

Formula 18 har funnet veien til Drøbak. 11-meter lag deler seg for å møtes i regatta som fire båter. 

Publisert

Store bildet: Øystein Andersen, Hugo Rye, Hans Christian Reff og Anders Kristiansen er klare for å seile Formula 18. Kristian Ask foran båten hjelper dem i gang.

Katamaranklassen Formula 18 finner stadig nye seilere. For fire år siden var det tre stykker i Norge. Nå er det over 30 av denne superraske båten.

– Folk vil ha det gøy på vannet, og har oppdaget at det ikke trenger å koste all verden. Formula 18 gir ekstreme opplevelser til en lav kostnad. Det som er spesielt, er alle gode enskrogseilere som har fått øynene opp for denne klassen, ikke bare i Norge, men i resten av verden.

Og ikke minst det inkluderende miljøet, det er noe alle de nye seilerne bemerker. Bare den siste uken har jeg fått bestilling på seks nye båter forteller Kristian Ask som selger Hobie Cat i Norge.

– Klassen fikk NM-status i år hvor det deltok 22 norske båter mot 11 i fjor..

Opp fra sofaen

En gjeng fra Drøbak har fått med seg hva som rører seg på seilfronten i Norge om dagen. De seilte tidligere sammen i 11-meteren « Elektroide» inntil familie og barn ødela satsningen. Nå har de fått hode over vann igjen, og ønsker å satse på seilingen igjen. Gjengen har nå splittet seg fra et lag til tre lag. Sponsoren har de fått med seg videre fra 11-meteren samt noen flere, og det gjør det enklere å finansiere prosjektet. De seks gutta som er i gang har ikke bare kjøpt tre båter, men klint til med en fjerde båt som så langt mangler mannskap. – Også det fjerde båten har sponsorer på plass, slik at det er rene gavepakken. Tipper det ikke går mange dagene før noen melder seg, forteller seilerne fra Drøbak.

Gjengen har laget egen nettside. Den finner du her.

Også på Vestlandet

Interessen øker på Vestlandet også. Det er nå flere båter i Stavanger og i Haugesund. Leverte en ny båt til Stavanger i våres, den er det mulig å gjøre prøveseilinger med.

– Vi har nå solgt en båt som skal til Bergen. Den blir liggende til Os Seilforening  og kommer til våren, og det vil da være mulig med prøveseiling sammen med eieren av denne for F18 interesserte seilere i Bergens området, forteller Ask.

De fleste båten ligger på Sollerudstranda i Lysakerfjorden, men det er et miljø i vekst i Oslo Seilforening. Også i Moss er det et miljø.

– De beste norske seilerne satser sikkelig. Om noen få dager går det tre Formula 18 inn i containeren til Norges Seilforbund som skal ned til Las Palmas på Grand Canaria i vinter, forteller Kristian Ask.

Andre generasjon

Gjengen fra Drøbak har alle kjøpt Hobie Wild Cat, en Formula 18 som topper resultatlistene sammen med Nacra Infusion. De nyeste katamaranene planer på kryss, og kan seiles hardere i mye vind på grunn av mer oppdrift i skrogene. En splitter ny båt koster 160.000, men da er alt inkludert. På Norsk Formula 18 klubbs nettside finner du også brukte Formula 18 båter. En grei bruktbåt koster rett under 100 000,-.

Du kan se film av Hobie Wild Cat her.

Seilas var med på prøveseiling i 2009. Videoen kan du se under: