Klassisk havneregatta i Tønsberg

I høst ble den første klassiske havneregattaen avholdt i Tønsberg havn.

Publisert Sist oppdatert

Regattaen kom som et initiativ fra Princess-klubben og ble gjennomført i samarbeid med Aker Seil, Tønsberg Seilforening og Aldrige Master Boat Builders, og den ble sponset av Tønsberg kommune og Pelle P.

Intensjonen med klassisk havneregatta er å lage en publikumsvennlig regatta for mindre klassiske seilbåter. På den ene siden ville vi lage et sosialt og morsomt arrangement for seilerne, og på den andre siden ville vi gi noe til publikum og informere om seiling generelt og om klassiske båter spesielt. Regattaen var ikke eksklusivt for trebåter, men også klassiske båter i moderne materialer.

14 båter deltok

14 båter deltok i tre klasser. Største klasse ble IOD Princess med seks båter. Fire Færdersnekker stilte i egen klasse. Så var det en ratingklasse med én Andunge, én Yngling, én 5-meter og én 6-meter. Ynglingen og Andungen var plastbåter, mens 6-meteren «Mosquito» var eldste båt, sjøsatt for over hundre år siden. I den blandede klassen ble det seilt etter svensk ratingsystem, som i denne sammenhengen er mest anvendelig og oppdatert, og ikke minst hadde handicaptall for de aktuelle båtene.

6-METER: «Mosquito» var eldste båt i havneregattaen.
6-METER: «Mosquito» var eldste båt i havneregattaen.

Klassiske båter er vakre og en fryd å se på, og de ble seilt med stil. Derfor hadde vi premiering for stil hvor hele ekvipasjen ble bedømt, altså båten og mannskapets fremtoning og utseende. Dette bidro til å gjøre dette til et publikumsvennlig arrangement.

Fire seilaser

Tønsberg kommune hadde reservert gratis bryggeplass til båtene og følgebåter. Videre hadde vi også en liten informasjonsstand på Tollbodplassen med en Princess på henger og informasjonsplakater. Standen var bemannet slik at folk kunne stille spørsmål. Mike Aldridge sto for denne delen av arrangementet.

Regattaen ble startet fra baugen på dampskipet Kysten. Løpet gikk på to baner i byfjorden med rundinger rundt startmerket slik at det ble mest mulig publikumsvennlig. Dette opplegget fungerte godt. Det var bra vær og vind. Vindforholdene er meget utfordrende i byfjorden med bygninger som skaper spesielle forhold. Det ble gjennomført fire seilaser.

Premieutdeling fant sted på Tollboden Spiseri under en festlig sammenkomst. Vinner av største klasse (Princess) mottok en vandrepokal sponset av Aker Seil.

Klassevinnere var:

Princess: NOR 22, Otto Berg.

Færdersnekke: NOR 19, Tore Marthinsen.

Ratingklasse: NOR 2, «Mosquito», Stig Hvinden.

Gjentas i 2018

Til tross for at flere ting kunne vært gjort bedre, var det mange positive tilbakemeldinger fra seilere og publikum.

Ikke minst er vi fornøyde med at alle seilerne vi snakket med, syntes det var et veldig morsomt arrangement og at de ville komme tilbake til neste år og få med seg flere.

Festen på kvelden var også meget vellykket.

Vi regner med at det blir arrangert klassisk regatta også til neste år også. Og da vil vi invitere følgende klasser:

Andunge, 12.5 kvm, BB11, Drake, Færdersnekke, Grimstadjolle, IOD, IOD Princess, Knarr, Kragerøtærne, Oslojolle, Seilkogg, Yngling, Soling og IF.

I tillegg vil vi fortsette å ha en ratingklasse, på samme måte som i år.