TRACKERE: Tracking av regattaer kan komme til å få sitt gjennombrudd i kommende sesong. De brukes både på bøyer og i båter for gjenskape regattaene på nettet slik at de kan følges av alle uansett hvor i verden man befinner seg.

Nå fins det trackere i fleng i seil-Norge

Muligheten til å kunne følge norske regattaer på nettet vil i år være større enn noensinne. Nå er det opp til arrangørene å bruke fantasien og alle trackerne som fins i landet.

Publisert

En regatta-arrangører som definitivt kommer til å benytte trackere i sine arrangementer, er Kongelig Norsk Seilforening. Foreningen bestilte nylig 120 trackere med tilhørende tracking-teknologi fra den danske leverandøren TracTrac.

– Målsettingen til KNS er å bruke trackingsystemet i hele foreningen, både til trening og i regattaer, skriver KNS i en pressemelding der de forteller om innkjøpet.

Det betyr at foreningen nå kan tracke 120 båter samtidig, og KNS opplyser at systemet vil bli benyttet i Færderseilasen og under EM ORCi på Hankø. Sannsynligvis vil det også bli benyttet under Grundig Hankø Race Week.

– Sammen med kjøpet av dronebøyer er dette et stort steg videre mot det å bli en internasjonal, ledende regattaarrangør. Vi gleder oss til å kunne benytte det siste innen tilgjengelig teknologi, sier regattaansvarlig Karl Kjørstad i KNS.

Nærmere 400 trackere i Norge

Også TracTracs norske representant, Trosvika Production, har allerede investert i flere trackere.

– Jeg bestilte 150 nye trackere i høst i tillegg til de drøyt hundre jeg allerede har fra før, slik at det nå vil være mulig å tracke riktig store regattaer rundt om i landet – eller i flere regattaer parallelt, sier Hans Petter Jensen i Trosvika Production.

TracTrac, som er verdensledende innen live-tracking av sportsarrangementer – blant annet som leverandør av tracking-systemet i Tokyo-OL – har vært representert i Norge i cirka 15 år – først gjennom SEILmagasinet og nå i de senere årene av Trosvika Production. TracTracs system er blitt benyttet i store regattaer her til lands som for eksempel TwoStar, Seilmakeren Doublehanded og i Færderseilasens nye klasse «Turglede». TracTracs trackere er også benyttet i seilsportsligaen samme med SAP Sailing Analytics.

Regattaer blir automatiserte

At KNS er gått til innkjøp av sine egne trackere, betyr at foreningen ikke lenger behøver å leie utstyr hver gang de skal ha et arrangement. På den annen side kan foreningen kun bruke sine innkjøpte trackerne til egne arrangementer. TracTrac har et tett samarbeid med dronebøye-leverandøren MarkSetBot, som KNS også har bestilt bøyer fra.

– De to systemene er allerede integrert, og dette har naturligvis hatt sterk betydning for KNS’ valg av dronebøyer og trackingsystem, skriver KNS i sin pressemelding.

KNS’ innkjøp av dronebøyer og en utvidet utnyttelse av tracking-teknologi generelt ser ut til å bane vei for en ny og mer automatisert måte å arrangere regattaer i Norge på. Ved hjelp av teknologi vil man ikke lenger behøve å trekke veksler på så mange hjelpende mannskaper som tidligere.

– Vi har allerede i noen år praktisert automatisk måltagning ved hjelp av trackerne i Seilmakeren Doublehanded, og i Asker Rundt i fjor ble både start og innkomst registrert av trackerne. Systemet var satt opp slik at regattaen skulle være avsluttet på et gitt tidspunkt. På dette tidspunktet ble alle båtenes posisjoner registrert, og ut i fra disse posisjonene ville man kunne beregne en resultatliste for regattaen. Nå blåste det imidlertid såpass godt at alle båtene kom i mål innen tidsfristen, men selve måltagningen ble også registrert ved hjelp av trackerne, sier Hans Petter Jensen.

TRACKING: Tracking blir langt mer spennende å følge når posisjonene blir supplert med en løpende resultatliste. For seilerne byr tracking på mange spennende muligheter for å analysere regattaen og valgene man tok i etterkant.

Tracking som verktøy

Den samlede mengden av trackere som nå fins i Norge, sammen med de enklere systemene som fins i form av sporing ved hjelp av mobiltelefoner, burde tilsi at det vil kunne bli mulig å følge en lang rekke regattaer på nettet i den kommende sesongen.

– Men regattaer blir først og fremst interessante å følge når trackingen også viser en løpende resultatliste. Og en enda bedre opplevelse blir det dersom regattaen parallelt løpende følges opp av nyheter i form av tekst, bilder og film som forteller historien om hva som skjer ute på banen. Tracking er også et uvurderlig hjelpemiddel i treningssammenheng der man kan spore og analysere alt hva seilerne foretar seg, sier Hans Petter Jensen.

– Jeg er imponert over hvor foroverlent KNS er med innkjøp av både dronebøyer og trackere. Det at det nå er så mange trackere tilgjengelig i Norge og med den erfaringen man har ved bruk av dem, gir jo seilforeningene mange spennende muligheter til å tenke nytt både når det gjelder regattaformater og praktisk gjennomføring av regattaer, sier generalsekretær i Norges Seilforbund, Per Christian Bordal.