Seilerfest på Hankø i 2017

Rekordeltagelse ventet i VM

Kong Harald fyller 80 år i 2017 og KNS markerer jubileet med storstilt regatta i kongens klasse

Publisert Sist oppdatert

Sist 8-meterne var samlet til mesterskapsseilaser på Hankø, var i 2008, da mer enn 20 båter stilte til start. Kong Haralds «Sira» vant da det ettertraktede Sira-trofeet, som går til beste klassiske 8-meter bygd før 1968.

Trofeet ble satt opp av Johan Ankers sønn, Erik, da klassen i 1983 hadde sitt første offisielle VM siden klassen ble tatt ut av OL-programmet etter 1936. Mesterskapet var en del av KNS’ 100-års jubileumsfeiring, og da var det kong Olav som forsvarte de norske fargene med den Anker-konstruerte «Sira», bygd i 1938.

Stigende interesse

Interessen for den klassiske 8-meteren er stigende. Gamle båter blir restaurert og oppgradert til en regattastand de aldri tidligere har vært i og nye båter bygges. Også i Norge er det interesse for 8-meterne, og foruten «Sira» er det 2–3 andre båter i god regattastand.

Den hardeste konkurransen kommer fra Magne Brekkes «Wanda», en svensk båt som i likhet med «Sira» skriver seg fra tredveårene. Med Dag Usterud til rors har båten til tider gikk kongen mer enn nok å tenke på.

Oppladning i 2016

I 2016 går VM i Toronto i Canada, men om det blir norsk deltagelse her, er vel tvilsomt. Isteden kommer de norske båtene til å intensivere treningen mot mesterskapet i 2017 på hjemmebane. Det arbeides for å få en 8-meter klasse til Trebåtfestivalen i Risør 4.–6. august neste år og båtene vil i så fall seile på egen bane sammen med 12-meterne.

Seilerfest på Hankø

Kong Harald fyller 80 år 21. februar 2017 og KNS markerer jubileet ved å påta seg klassens verdensmesterskap. Å dømme etter deltagelsen i de siste mesterskapene kan vi trolig forvente mer er enn 30 båter på startlinjen. Hankøbanen er populær og stemningen på land med Hankø Yacht Club som samlingssted for «after sail» aktivitetene pleier å være på topp.