Ungdom-VM i Laser Radial

SØLV: Caroline Rosme (t.v.) tok sølv i ungdom-VM i Laser Radial. På toppen står Zoe Thomson fra Australia, mens Louise Cervera fra Frankrike tok bronse.

VM-sølv til Caroline Rosmo

Det startet superlovende, men holdt ikke helt inn. Caroline Rosmo er imidlertid strålende fornøyd med sølv i VM.

Publisert Sist oppdatert

Caroline Rosmo (18) fra Bundefjorden Seilforening reiste til Dublin i Irland med mål om å komme blant de fem beste i VM for ungdommer under 19 år i Laser Radial. I dag kom hun hjem til Norge med en sølv-medalje om halsen – hennes aller beste prestasjon i karrieren så langt.

Men det begynte enda bedre, for hun vant de tre første seilasene.

Seilte på vindskiftene

– Da hadde vi favorittforholdene mine; litt lite vind med skift. Da jeg vant det første racet tenkte jeg; wow, det var gøy. Men å vinne alle de tre første var jo helt sjukt, sier Caroline Rosmo til Seilas.

76 seilere startet i ett og samme felt, og i hver av de tre seilasene tråklet Caroline seg frem i feltet ved å slå riktig på vindskiftene. Hun var aldri først på første merke, men topp 10.

– Og så seilte jeg meg opp på lensen og til slutt var jeg først i mål tre ganger. Det var gøy.

Deretter fulgte hun opp med to 6. plasser, og dermed ledet Caroline VM ganske så klart. Kun en seiler var i nærheten av henne, australske Zoe Thomson.

Black flag

I den 6. seilasen fikk hun det imidlertid ikke til i samme grad. Det blåste atskillig friskere og hun kom i mål på 18. plass, men da hun var i mål fikk vite at hun var diskvalifisert fordi hun hadde vært over linjen i det siste minuttet og ble disket etter black flag-regelen.

– Men det fikk ikke noen betydning, for den regattaen ville jeg ha strøket likevel.

Dagen etter var det vindstille og det ble ingen seilaser.

Presset økte

– Da var det bare en dag igjen, jeg ledet med kun to poeng og jeg begynte å kjenne på presset og ble litt nervøs. Jeg fikk ikke til startene ordentlig i de neste seilasene og plasseringene ble ikke særlig gode, forteller Caroline Rosmo.

Hun endte på 17., 14. og 10. plass, mens den australske konkurrenten ble nummer 15, 3 og 11 og passerte Rosmo i sammendraget.

– Da var jeg helt avhengig av å få en god siste seilas, men så var jeg for tidlig ute etter en generell tilbakekalling og fikk ikke seile racet. Det var veldig skuffende og kjiipt, for da var jeg i en god flyt. Jeg hadde hatt gode starter i flere av omstartene vi hadde, mens Thomson ikke hadde gode starter. Jeg begynte å kjenne at jeg kunne få det til. Men så kom altså det sorte flagget

– Men jeg viste jeg ville ta sølv, for ingen andre kunne ta meg igjen i den siste seilasen uansett hvordan det gikk.

Mesteren var litt jevnere

Caroline Rosmo mener selv avgjørelsen falt i den 8. seilasen.

– Vi hadde hatt veldig like resultater hele veien, men i den seilasen holdt hun nok hodet litt kaldere enn meg og ga mer gass. Det endte med en 3. plass, mens jeg ble nummer 14. Hun var nok litt jevnere enn meg totalt sett, så det var det som var forskjellen.

Sier Caroline, som likevel er svært godt fornøyd med VM-sølvet i ungdom-VM-et i Laser Radial. Det var første gang hun var med i dette VM-et, men i 2015 ble hun som 17-åring nummer 18 i ungdom-EM. Det samme året representerte hun også Norge under ISAF-VM for juniorer, og da ble hun nummer 9. Det samme mesterskapet var hun også med i i 2014, og da ble det en 20. plass. Fremgangen har med andre ord vært jevn og merkbar.

Beskjedent av de andre norske seilerne

Caroline Rosmo og resten av det norske laget hadde med seg Henrik Begby som trener og leder.

Victoria Espeseth ble nummer 51 og Karoline Brudevoll Rognlien nummer 54.

Blant guttene ble Sigurd Tveit nummer 53 i sølvfeltet og Herman reiersen nummer 16 i bronsefeltet. Det vil over all si  110. og 130. plass.

Ny sjanse til neste år

Ungdom-VM er for juniorer opp til de er fylt 19 år, så dette var Caroline Rosmo siste sjanse til å ta gull i dette mesterskapet. Nå venter fire dager hjemme i Norge, før hun på nytt setter kursen utenlands. Denne gangen går ferden til Estland og ungdom-EM.

– Jeg har lyst til å bli så god til å seile som jeg kan bli, og så får jeg se hvor langt det holder.

Hun har nok et OL i 2020 i tankene, men først skal hun heie på de norske seilerne i Rio de Janeiro.

– Jeg har en god følelse, sier Norges nybakte VM-sølvmedaljør.

Det ble også avholdt VM for seniorer i Laser Radial, og der ble Alexander Dahl Høgheim nummer 23.

Komplette resultater