Lenge spenning i AC finalen før USA 17 overtok

Alinghi så lenge ut til å kunne gi BMW Oracles USA 17 konkurranse idag, men da amerikanerne først tok ledelsen dro de ubønnhørlig fra.

Publisert

Igjen fikk Alinghi en håpløs start på seilasen da de pådro seg staff for å ha seilt for tidlig inn i startboksen fra babord. Ernesto Bertarelli som sto til rors på sin egen båt så ut til å tape starten big time, da et slag rett før startskuddet la Alinghi død i vannet, mens USA 17 med James Spithill til rors dro avgårde for full fart for styrbords halser. 24 sekunder skilte båtene i amerikanernes favør da startskuddet gikk. Idag var også BMW Oracle eier Larry Ellison som prosjektleder Russell Coutts ombord.

Alinghi dro ut på styrbordsiden, og mens USA 17 fredag var overlegen både i fart og høyde, viste det raskt at det var en annen Alinghi vi så idag. Bertarelli ga fra seg rattet til Löick Peyron og katamaranen så ut til å holde samme fart som USA 17 som imidlertid på det meste hadde et forsprang på ca 300 meter etter overtaket i startsekvensen.

Etter ca 15 minutters seiling seilte Alinghi inn i en vindkantring som favoriserte høyresiden og resten av kryssen ble en helt annen enn den vi var vitne til for to dager siden. Ikke bare traff Alinghi vindkantringen perfekt, men båten holdt også USA 17 både på fart og høyde. På det meste var Alinghi her mer enn 500 meter foran. Mot slutten av kryssen dreide vinden tilbake mot venstre, og USA 17 traff perfekt da de slo på layline mot kryssmerket. Alinghi som kunne krysse foran hadde ikke tilstrkekelig avstand til å kunne slå i baugen på USA 17 uten å risikere en ny straff, og måtte fortsette flere båtlengder før de kunne slå mot merket, distanse som ble direkte tap i forhold til konurrenten. Ved runding var USA 17 28 sekunder foran. Fremdeles jevnt, men Alinghi hadde stadig en straff å ta.

På første slør dro USA 17 ubønnhørlig fra. Med en toppfart på over 30 knop i 8 knops vind holdt trimaranen med vingmasten 12.5 prosent høyere fart enn katamaranen med kullfiberseil. Evnen til å trimme vingseilet var helt avgjørende, og ved sløremerket var USA 17 2:44 minutter foran. I mål var differansen 5:26 minutter, etter at Alinghi hadde tatt straffen sin. Da USA 17 gikk i mål var mørket på vei i Valencia.

Dermed er America´s Cup for første gang siden 1995 tibake på amerikanske hender. En ujevn match kanskje, og en uverdig oppladning til seilasene gjennom rettsapparatet, men vel fortjent seier til Larry Ellison, Russell Coutts, James Spithill & Co som har tatt seilsporten et langt teknologisk skritt videre.

Nå venter trolig Mascalzone Latino som challenger of record, og da får vi i løpet av kort tid vite hvilke planer Ellison og Vincenzo Onorato har med de 34. seilaser.

Powered by Labrador CMS