Öppna Varv 2009

Malö og Calder med ny hybridmotorløsning
Malö og Calder med ny hybridmotorløsning

Malö og Calder med ny hybridmotorløsning

På Orust kan du i år snakke med forfatter Nigel Calder om hans nye hybridmotorløsning på NADA IV (Malö 46). Orust åpner sine verft og viser 25 verdenspremierer.

Publisert

I en tid som preges av klimaendringer og energikrise, blir hybridmotorløsninger for båter mer og mer aktuelle.

Malö Yachts på den svenske øya Orust (Kungsviken) satser nå på å utvikle en ny hybridløsning i samarbeid med den verdenskjente turseileren og forfatter Nigel Calder.

Prosjektet heter  HYMAR og får støtte av EU.
 Du kan få vite mer om temaet på båtmessen Öppna Varv (Orust, 21.-23.8.09). I år fristes nemlig messebesøkerne  med interessante foredrag på Malö-verftet (gratis deltakelse, ingen forhåndsbestilling) som holdes av Calder om langturbåter (lørdag) og – på søndag - om hybridløsningen som Calder holder på å realisere på sin turbåt NADA IV (Malö 46).

Toyota, som en av verdens best kjente produsenter av hybridmotorer, vil også være til stede og stille ut sine grønne biler: Toyota Aygo og Toyota IQ samt hybridbilen Toyota Prius.

Calder er til stede hele helgen og tar for øvrig imot interesserte seilere i sin båt. Å slå av en prat med Calder er garantert en lærerik og hyggelig opplevelse.

På Malö vil du også kunne møte designer Fredrik Forsgren, som står bak den nye Malö 54. Byggingen av Malös største båt begynner i høst og lanseringen vil skje først i 2010.

Også Hallberg Rassy inviterer til foredrag om langtur. For 100 svenske kroner og forhåndsbestilling kan du søndag 23. august høre på svenske Arne Mårtensson fortelle om sin reise rundt jorden i sin Hallberg-Rassy 62 YAGHAN.  Seansen holdes også lørdag kveld, men da i forbindelse med en middag - og opplegget er denne dagen allerede fullbooket.

Öppna Varv (Åpne verft) er en omfattende messe. I år vises cirka 150 båter fra 7,5 m og oppover i fire havn: Ellös, Henån, Kungsviken og Vindön. Blant båtene finns det i år 25 premierevisninger, blant annet den nye HR 310. Nytt i år er for øvrig ustillingen av båtutstyr i en nybygd båthall i Vindön i tillegg til den vanlige utstyrsutstillingen i Ellös.

Mer informasjon om de utallige utstillerne på Öppna Varv kan du få på www.sweboat.org og selvfølgelig på båtverftenes hjemmesider.