Maritim triathlon – seiling, sykling og løp
Maritim triathlon – seiling, sykling og løp

Maritim triathlon – seiling, sykling og løp

Seilforeningene i Halden og Sarpsborg trår opp nye stier – bokstavelig talt.

Publisert

[Oppdatert 10.04.2014 - kl 08.44] (Arrangementet er flyttet til 27. september 2014)

– Det er i de mørke høst- og vinterdøgnene man er kreativ! Det mener man i Sarpsborg og Halden, og kreativiteten har munnet ut i et helt nytt arrangement der seiling er en av ingrediensene. «Hardhausen» er det talende navnet, og de to seilforeningene kaller det lagarbeid i fire dimensjoner.

FIRE INGREDIENSER. Hardhausen består av 20 km sykling, 30 nautiske mil seiling, 2 km bakkeløp og som fjerde ingrediens; bankett.

Kort fortalt er opplegget dette; Morten Harlem og Per Christian Kjølberg forteller:

 

«Syklistene starter fra Sarpborg Torg og sykler via et punkt som vil medføre at mange ulike rute-alternativer er tilgjengelig. Båter med øvrig mannskap om bord ligger klare i Sarpsborg Seilforenings anlegg i Løkkevika og avgår så snart deres syklister er om bord. Det legges opp til en seilas på faste merker med målgang i Halden havn, etter runding av siste merke i Iddefjorden.

I det båtene kommer til land, skal to løpere fra hvert lag i land for å løpe fra havnen opp til Fredriksten festning og runde et punkt der, før de løper ned til Halden havn for målgang. Seilt tid korrigeresi forhold til gjeldende NOR Rating tall for båten. Sykkel- og løpe-etappene vektes slik at de omtrent matcher korrigert seilt tid.»

FAKTORER. Regnestykket for regattaen kan se slik ut: Sykkeltid for to personer x 5 + korrigert seiltid + løpetid for to personer x 10.

Alle løperne og syklistene må være om bord under regattaen og de samme personene kan både løpe og sykle.

 

Hardhausen finner sted 27. september og arrangørene lover at det hele skal kunne bli fulgt på nettet ved hjelp av tracking. Og appellen og invitasjonen fra de to initiativtagerne er formet som et spørsmål:

– Du tar vel utfordringen?

LANG TRADISJON I ENGLAND. Så vidt vites er det første gang en slik konkurranse arrangeres i Norge, men ute i verden fins det flere varianter.

Den kanskje mest kjente er britiske «Three Peak Yacht Race», som påberoper seg å være en av verdens eldste multi-idrettslige konkurranser. Dette er en regatta som går over tre til fire døgn på den britiske vestkysten, fra Barmouth til Fort William, og underveis skal deltagerne bestige tre fjelltopper; Snowdon (1085 m.o.h.), Scafell Pike (978) og Ben Nevis (1342).

Den første utgaven av Three Peak Yacht Race ble arrangert i 1977 og da deltok 7 lag. Etter hvert har konkurransen tiltrukket seg seilere og løpere fra hele verden, blant annet fra Norge. Flere internasjonale toppseilere har deltatt, likeledes noen av verdens beste terreng- og maratonløpere.

I år arrangeres Three Peak Yacht Race 7. juni. En fin oppvarming til Hardhausen, kanskje?

Powered by Labrador CMS