Nervøs, men avslappet stemning i Barcelona

Søndag starter verdens første tomannsregatta jorden rundt. Spenningen før start er til å ta og føle på og seilerne er ikke minst usikre på hvor hardt 60 foterne lar seg presse.

Publisert

Alle vet at med to ombord blir presset stort på seilerne etter å drive båtene optimalt. Hva de nye 60 foterne tåler av påkjenninger er ennå ikke fullt utprøvd, og seilerne må gjøre sine erfaringer underveis. Sikkert er et at båtene kommer til å holde en høyere fart rundt jorden med to enn men en mann ombord, og utfordringen kommer nok til bli evnen til å bremse opp i tide.

Seilas fikk en omvisning i Alex Thomsons Hugo Boss i ettermiddag og fikk se en båt med spennende detaljer. Båtern er tegnet av franskmennen Finot-Conq er den eneste i feltet fra disse konstruktørene som har hatt sine båter på topp i Vendee Globe seilasen de siste fire gangene. Thomson regner med at båten kan få problemer i forhold til de raskeste i lett vind, noe det er forventet under starten i Barcelona søndag, men når det blåser er han trygg på å kunne konkurrere med alle.

Alex Thomsons far, som vi snakket med i går, fortalte at det viktigeste målet for sønnen er neste års Vendee Globe, og at han har med seg Andrew Cape, som er regnet som en av verdens beste navigatører først og fremst for å lære mest mlug om navigasjon og metereologi til denne seilasen. Når det er sagt er det klart atdet også er knyttet mye prestsje til denne regattaen som til tross for konkurranse med Transat jacques Vabre har fått topp deltakelse. Det sier mye om dybden i 60 fots klassen akkurat nå, og at Open 60 er den Grand Prix offshore klassen som er i sterkest vekst.

Thomson og Cape er neppe favoritter i Barcelona World Race, men vi blir ikker overrasket om det endelig kommer en topplassering fra den ekstroverte engelskmannen. Favorittposisjonen intas nok av Vendee Globe vinneren Vincent Riou og Volvo skipperen Sebastien Josse. Roland Jourdain som nå seiler sammen med Jean-Luc Nélias kan også hevde seg i tetbildet, sammen med Jean Pierre Dick/Damien Foxall og andre.

Kollega David Boyd i nettestedet the Daily Sail har våget seg på følgende rangering av lagene. Det våger ikke vi oss på.

1 PRB    Vincent Riou (Fr)    Sebastien Josse (Fr)    Farr  2006

2 Temenos II    Dominique Wavre (Sui)    Michele Paret (Fr)    Owen-Clarke  2006

3 Veolia Environnement    Roland Jourdain (Fr)    Jean-Luc Nelias (Fr)    Lombard/Juan K    2003/7

4 Hugo Boss    Alex Thomson (UK)    Andrew Cape (Aus)    Finot-Conq   2007

5 Paprec-Virbac 2    Jean-Pierre Dick (Fr)    Damian Foxall (Ire)    Farr   2007

6 Delta Dore    Jeremie Beyou (Fr)    Sidney Gavignet (Fr)    Farr  2006

7 Estrella Damm    Guillermo Altadill (Spa)    Jonathan McKee (USA)    Farr  2007

8 Mutua Madrilena    Javier Sanso Windmann (Spa)    Pachi Rivero (Spa)    Owen-Clarke   2003

9 Educacion sin Fronteras    Albert Bargues (Spa)    Servanne Escoffier (Fr)    Humphreys/Owen Clarke  2000

Powered by Labrador CMS