HISTORISK: Nicolai Jacobsen er den første som tar EM-gull i Waszp.

Nicolai Jacobsen, fersk Europamester i krevende båt

63 båter deltok i europamesterskapet i Waszp på Gardasjøen. Der ble det sterke norske plasseringer. 

Publisert Sist oppdatert
GULL: Nicolai Jacobsen har seilt Waszp så lenge jolla har vært i landet. Før det seilte han Optimist.

Nicolai Jacobsen (16) fra KNS ble beste europeer, og vant med en sterk serie hvor en 6. og en 5. plass ble strøket. De gode resultatene kom som en overraskelse for den unge seileren som for to år siden seilte Optimist. 

– Det som hjalp meg mest var at jeg fikk et godt resultat i det første racet. Jeg hadde egentlig lavere forventninger da regattaen startet, så første seilas gjorde at jeg ble bevisst på at jeg kunne hevde meg helt i toppen, forteller Jacobsen.

–  Jeg seiler best i medium vindstyrke (5-7m/s), men det som gjorde at jeg vant var at jeg hadde en av de mest stabile seriene fordi jeg klarte topp 5 plasseringer uansett om det blåste mye eller lite.

LES: 10 000 kroner for en Waszp

Ny klasse

Norge har på kort tid opparbeidet en solid klasse med deinne foilene entype-jolla. Av de 63 deltagerne, var 11 norske seilere. 

– Jeg har seilt båten i litt over ett og et halvt år nå, så jeg har en av de bedre tekniske ferdighetene i feltet. Jeg gikk ut av optimisten da jeg var 14, og startet å seile Waszp etter det. Den største utfordringen under en slik overgang er det å lære en helt ny teknikk for hvordan å bruke skjøtet, samt å lære hvordan foiler fungerer og spesielt da hvordan å redusere vannmotstanden mest mulig gjennom riktig bruk av foilene. Det jeg merket at jeg fikk mye igjen for var at jeg hadde erfaring fra store felt i Optimisten. Dette gjorde at selv om jeg fikk en litt dårlig start kunne jeg manøvrere meg opp igjen gjennom racet, forteller gullvinneren til SEILmagasinet.  

LES: Fremtidens seilre dyrker seilgleden. 

Seilere fra hele verden

Det deltok seilere fra 14 ulike nasjoner. Storbritannia hadde de fleste deltagerne med 13 seilere, etterfulgt av Norge. Suverent best i feltet var Thomas Trotman fra Australiasom var først i mål i fire av de åtte seilaser. Han ble etterfulgt av Bruce Cutson fra New Zealand, men begge disse ble strøket fra EM-listen. 

Waszp-regattaene som har blitt arrangert i Norge har gjort at det norske laget har utviklet seg mye samtidig som det vokser raskt i antall seilere.

Andre gode norske plasseringer fikk Alexander Dahl Hogheim på en 6. plass og Henrik Haaland på en 12. plass, etterfulgt av Sivert With og Erik Kalsen. 

Du finner resultatlisten her

 

SEILmagasinet skrev om Waszp for første gang i 2015, LES: Moth for folket. 

 

 

 

BEST: Nicolai Jacobsen beste europeer i Waszp.
RASK: Knallstart av Nicolai Jacobsen under EM i Waszp på Gardasjøen.