FORSVARERE: Magne Klann og Karl-Einar Jensen er regjerende mestre i shorthanded-seiling, men er foreløpig ikke påmeldt i årets mesterskap.
FORSVARERE: Magne Klann og Karl-Einar Jensen er regjerende mestre i shorthanded-seiling, men er foreløpig ikke påmeldt i årets mesterskap.

Beklager dårlig informasjon

At det foreløpig er få påmeldt til shorthanded-NM, betyr ikke nødvendigvis at det er på grunn av liten interesse.

Publisert Sist oppdatert

Samme dag som den opprinnelige påmeldingsfristen løper ut, i dag 20. september, er det kun ni påmeldte båter til shorthanded-NM i Son. Nå er imidlertid den ordinære fristen forlenget til 23. september.

NM okke som

Kun ni båter er et godt stykke unna forventningene til både seilere og arrangører, men den labre deltagelsen truer ikke mesterskapets status; vinnerne blir norgesmestre selv om det ikke er med flere båter.

NM-reglene sier at det må ha startet 20 eller flere båter i to av de siste tre års NM, og det er tilfellet for shorthanded-NM. I det første NM-et i Son i 2015 deltok det 28 båter og i Bergen i 2016 startet 20. Og det holder for årets mesterskap, som finner sted fra 30. september til 1. oktober. Blir det færre båter en 20 båter i årets NM, må det være minst så mange i mesterskapet i 2018 dersom det skal kunne deles ut offisielle medaljer.

Dårlig informasjon

Den spede deltagelsen betyr nødvendigvis ikke at interessen for mesterskapet er laber. Flere seilere har etterlyst informasjon om NM-et fra arrangøren uten å få svar. Kunngjøringen ble eksempelvis først publisert om kvelden 19. september. På påmeldingssiden har det ikke vært annen informasjon enn dato og påmeldingsfrist.

– Det er utrolig lite informasjon om NM. Jeg har rettet en forespørsel til arrangøren, men jeg har ikke fått svar, skrev en seiler i en e-post til SEILmagasinet for en drøy uke siden.

– Er det noe nytt om NM? Blir mesterskapet avholdt? Skrev en annen noe senere.

– Det ser dårlig ut for NM i shorthanded... Har skjønt at nesten ingen helt vet når det er. Virker som om at det er ingen som tar tak i det og profilerer det, skrev en tredje for noen dager siden.

Beklager

– Vi må bare beklage at det er blitt slik denne gangen og at kunngjøringen er blitt publisert så sent, sier leder av Soon Seilforening, Kristoffer Gundersen, til SEILmagasinet.

Han forteller at de nå vil gjøre en innsats for å markedsføre mesterskapet i de siste tre dagene før påmeldingsfristen løper ut.

– Vi kommer blant annet til å benytte alle de Facebook-kanalene vi kan, og så håper vi det likevel vil bli over 20 båter som blir med. Jeg vet selv om flere som har tenkt å melde seg på, sier han.

Et eller to par mestere?

I shorthanded-NM er det slik at dersom det melder seg på 30 båter eller flere, vil deltagerne bli delt i to grupper og det vil bli kåret to sett norgesmestre. Er det 29 eller færre, seiler alle i ett felt og det blir kåret en norgesmester.

Regjerende norgesmestre og tittelforsvarere er Magne Klann fra arrangørforeningen Soon og Karl-Einar Jensen fra naboforeningen Moss. De vant NM i Bergen i sin Express, der det deltok 20 båter. Historiens første shorthanded-NM foregikk i Soon. Der vant også duoen Klann/Jensen, men fordi det var 30 båter, ble også Karl Otto Book og Maren Magda Book fra Åsgårdstrand kåret til mestere i tillegg.

Seilasene foregår både på baner og i form av distanseseilaser og under optimale forhold taes det sikte på å avvikle åtte seilaser.

NM er den siste og avgjørende regattaen på SEILmagasinets shorthanded-ranking og i kåringen av Årets Shorthanded-seiler.