STORT PROGRAM: Leder av arrangementskomiteen, Kristine Marie Hestetun, har et stort program å by deltagerne i Nordenfjeldske Seileruke.
STORT PROGRAM: Leder av arrangementskomiteen, Kristine Marie Hestetun, har et stort program å by deltagerne i Nordenfjeldske Seileruke.

Få deltagere, men stort program

Kristiansunds Seilforening er vertsskap for en av landets mest tradisjonsrike regattaer, og de er litt skuffet over at 100 år skal markeres med bare 23 båter.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag 13. juli starter en av Norges mest tradisjonsrike regattaer; Nordenfjeldske Seileruke. I år er det Kristiansunds Seilforening som er vertsskap for regattaen. 23 båter er påmeldt.

– Det er et veldig beskjedent antall, og jeg kan ikke si annet enn at vi er litt skuffet over deltagelsen, sier Vidar Kjønnø i arrangørforeningen til SEILmagasinet.

– Men, sier han,

– vi skal legge oss i selen for at de som kommer, skal få et flott arrangement.

I 2015, da Malvik og Stjørdal Seilforening arrangerte regattaen, var de 36 båter. Rekorden fra 2009 er 52 båter. Da gikk regattaen i regi av Trondhjems Seilforening.

Variert program

Tradisjonen tro starter Nordenfjeldske Seileruke med en distanseseilas første dag. Ca. 25–30 nautiske mil regner Kjønnø at vil bli distansen. Vindforholdene er med på å avgjøre lengden.

Andre dag er det baneseilaser på pølsebane, og lørdag 15. juli blir en litt kortere distanseseilas.

– Deretter blir det bankett og høytidelig premieutdeling, sier Kjønnø, som imidlertid har mer å by på for deltagerne.

– Vi satser på å få til dronefilming hver dag og visning av dette etter hver seilasdag, sammen med gjennomgang av resultatene og et sosialt opplegg.

Se program for hele arrangementet.

– At seileruka skal være for alle tar vi svært alvorlig. Sportslig spiller det ingen rolle om du er profesjonell seiler eller nybegynner. Det er både plass og utfordringer for alle, sier Kristine Marie Hestetun, som er leder for arrangementskomiteen i seileruke-programmer.

Hun forteller også at hele Kristiansunds by – næringsliv og innbyggere – er engasjert i seileruka.

100-årsjubileum

Nordenfjeldske Seileruke er et arrangement som arrangeres annet hvert år, og som går på rundgang mellom seilforeningene i Midt-Norge. Det vil si foreningene i Trøndelag og Møre og Romsdal. I år er det Kristiansunds Seilforenings tur, og det 62. gang regattaen arrangeres. Første gang regattaen ble arrangert, var i 1917 – for 100 år siden.

100 år i år er det også siden Kristiansunds Seilforening ble stiftet. Foreningen er en relativt liten forening med en beskjeden flåte av egne båter. Selv stiller foreningen med 10 båter til start, men for at det skal bli en viss lengde på deltagerlisten, er de avhengige av tilreisende seilere.

Seks båter har tatt turen fra Trondheim, mens to kommer fra Malvik og Stjørdal Seilforening. Fra de nærmeste naboene, Ålesund og Molde, kommer det henholdsvis tre og to båter.