NORGES SEILFORBUND

Bølger skaper aktivitet

Surfing er en av de enkleste aktivitetene som finnes. Du trenger et brett og en bølge.

Publisert Sist oppdatert

Det du får tilbake er en uendelig følelse av frihet, mestring og voldsom natur som løfter deg opp og frem. Alt på en liten tur ut på grunt vann.

Norges Seilforbund ble en del av denne aktiviteten da vi fikk surfing som en egen idrett i vårt forbund i 2012. I flere år var det relativt stille rundt denne nye aktiviteten. Vi i NSF lurte på hvordan vi skulle håndtere og utvikle sporten. Her hadde vi en sport som ikke er stedbunden, ikke trenger bryggeanlegg og klubbhus, ikke trenger frivillige til å gjennomføre treninger og konkurranser. Dugnad er ikke tema. Man trenger bare tid og en mulighet til å komme seg til bølgene.

Generalsekretær i Norges Seilforbund, Espen Guttormsen.

Denne annerledesheten bød på nye utfordringer og muligheter for NSF. Ikke minst den lekenheten som surferne bringer med seg. Det er en følelse som kanskje kan ha gått litt tapt for seilerne opp gjennom årene, og som vi kan bli flinkere til å ta med oss på vannet.

Men selv om det var stille på kontorene, økte aktiviteten kraftig langs strender med brytningsvillige bølger. På en god dag på Jæren kan det være over 300 surfere i aktivitet i brenningene.

Så bestemte IOC seg for å ta surfing inn som prøvegren i Tokyo 2020. I kjølvannet av dette sørget ivrige surfere i Stavanger, med ildsjelen Tore Kramer i spissen, for å få EM i surfing til Jæren nå i oktober og junior-EM neste år. I tillegg ser vi nå spiren til et ambisiøst landslag vokse. Målet er Tokyo 2020. Denne spissingen er selvfølgelig et resultat av en massiv bredde, og ikke minst at idretten blir satt i system og lagt inn under en organisasjon.

Surfing er i sin form en aktivitet som lever vel så bra uten en styrende organisasjon. Alt de trenger er jo dette brettet og noen bølger. Men den samme prosessen fra fri lek til mesterskap, landslag og OL har flere andre idretter vokst seg gjennom. Snowboard er et godt eksempel. For friheten og leken trenger ikke forsvinne i klubber og komiteer. Det bidrar heller til å styrke idretten. Ikke minst skaper organisering en mulighet til å ta tak i felles utfordringer som for eksempel forholdet mellom brettsport og naturvern på Jær-strendene. Her har blant annet NSF bidratt for å synliggjøre partienes standpunkter i valgkampen og hjulpet til med ressurser og kunnskap for å tale brettfolkets sak mot myndighetene.

Det er helt klart at aktivitet skaper mer aktivitet, og at alle idretter til slutt blir organisert i mer eller mindre faste former. Slik er også veien fremover for surferne.