Norsk favoritt til Tjörn Runt

«Al Capone» blir en av de raskeste båten som stiller til start på lørdag. Spørsmålet er om den seiler opp til sitt LYS-tall.

Publisert

Tjörn Runt er Sveriges svar på vår Færderseilas. Tidligere var dette en langt større seilas enn vår, men eter at båtsalget tok seg opp i Norge på slutten av 90-tallet har Tjörn Rundt hatt færre deltagere. I fjor var det påmeldt 548 båter, men i år er påmeldingslisten på under 500 båter. Seks av båtene er norske.

Den populære regattaen kolliderer med Moss Raymarine Race som også går i helgen.

Favoriserer trege båter

Studerer man listen over totalvinnere de siste årene blir man ikke imponert over fartøyene. Det blir ofte mye seiling med stikk i skjøtene, og da er det om å ha minst mulig LYStall på lengst mulig vannlinje. I fjor vant en eldre trebåt.

– Vi vil sloss for «line hounor» mot «Progressiva». Dette er en IMS 55 racer med høyere LYStall enn oss, forteller skipper Christian von Trepka på «Al Capone». Denne båten er omtrent like rask som «Nordsteam», og om vi planer på slør er vi raskere, er vi ikke, blir vi slått. Blir det frisk vind kan vi seile den 27 nm lange banen på tre – fire timer, forteller von Trepka.

Topper laget

God navigasjon og lokalkunnskap er en av nøklene til suksess i Tjörn Runt. «Al Capone» har derfor tatt med seg en svenske, og de vil også seile banen på fredag som oppvarming før starten på lørdag.

– Vi har toppet laget litt. Foruten svensken som bor på Tjörn og er aktiv regattaseiler har vi også med Hans Wang bak i bussen. Han er den eneste nordmannen som noen gang har tatt totalseieren i Tjörn Runt, og det har han også gjort to ganger, begge gangene med Grand Piano, tegnet av Birger Kullmann, forteller skipper Christian von Trepka på «Al Capone».

Frisk vind

I fjor blåste det opp mot 11 m/s, noe som førte til stor dramatikk i den ytre skjærgården. Flere gikk på grunn i det trange farvannet. Dette ble filmet, og lagt ut på Youtube. Filmen har blitt vist over 200 000 ganger.

Du finner den her.

Mye tyder på at det blir friskt i år også, selv om prognosene spriker.