Norske ambisjoner i Melges 24-VM

Norge er største nasjon i Melges 24-VM i Danmark.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Melges-VM innledes i morgen. I dag er det «practice race» og klargjøring (Foto: Mick Anderson/Sailingpix)

Med 19 båter stiller Norge med den største flåten i VM i Melges 24, som starter i Middelfart i Danmark i morgen. Det er en mer enn vertssnasjonen Danmark og nabolandet Tyskland, som begge stiller med 18 båter. Ialt deltar 97 lag fra 18 nasjoner i mesterskapet.

Bredde gir topp?

De norske seilerne håper at den store bredden vil materialisere seg i resultater i toppen, og et av lagene som har ambisjoner om å kunne kjempe i toppen, er «Baghdad 2» med Kristoffer Spone, Christen Horn Johannessen, Børre og Sigurd Hekk Paulsen om bord.

– Jeg har en 6. plass som besteplassering i VM i klassen fra før, og vi har et mål om å forsøke å forbedre den. Laget er i form, båten er i trim og jeg føler meg bra, sier Kristoffer Spone, som kommer rett fra Hankø til Middelfart med en seier i Express-klassen i lomma.

Nesten ubeseiret

Weekenden før vant han og laget hans Melges 24-klassen i Hankø Race Week, og før det ble de svenske mestre i klassen. Spone seiler også Snipe og storbåt, og bortsett fra 2. plassen i Færderseilasen som rormann om bord i Anne Grethe Eidsvigs RAA GLEDE, har han vunnet alt han har deltatt i i år.

– Sigurd om bord hos oss har en 2. plass fra Melges-VM (fra VM i Tallinn i 2010 sammen med Harry Melges, Johan Barne og Kristian Nergaard), så vi andre gutta om bord har som mål å slå den plassen, ler Spone.

Norsk vurdering

Også den norske Melges 24-klubben rangerer Spone & Co i «Baghdad 2» som det fremste, norske håpet. Slik vurderer klubben andre norske plasseringshåp:

«NOR 632 Herman Horn Johannesen & NOR 787 Peder Nergaard har vist god form i 2015. Peder Jarhe i «Storm Capital Sail Racing» er alltid farlig i EM- og VM-sammenheng, som de har vist i 2008, 2010 & 2012 hvor de ble Corinthian-verdensmestere.»

Kristian Nergaard i «Baghdad 1» stiller med et halvt amerikansk lag – som han har gjort tidligere. Med seg har han Espen Stokkeland og sønnen sin Carl Kristian, sammen med «Melges-sjefen sjøl», Harry Melges og sønnen hans, Harry jr. Duoen Neergaard/Melges tok som allerede nevnt sølv under VM i 2010.

Se hele deltagerlisten

Alle på en startlinje

– Det blir spennende med hele 96 båter på en og samme startlinje. Programmet går ut på å seile hele 14 seilaser i løpet av seks dager, så dette blir litt av et maraton-mesterskap, sier Kristoffer Spone.

Fra seks til 12 gjennomførte seilaser kan dårligste styrkes. Blir det seilt 13 eller 14 seilase, kan de to dårligste strykes. Ved siden av å kåre en over all verdensmester, innheolder også mesterskapet en «Corinthian»-klasse – det er en konkurranse i konkurransen mellom de av lagene som ikke har noen profesjonelle seilere om bord. 50 lag er med i kampen om denne tittelen.

Alle mesterskapets seilaser blir vist med live-streaming hver dag. Med streamingen følger engelske kommentarer.

Se VMs nettside.