Norske båter hevder seg mot spansk armada

To norske lag kom på pallen i forrige runde av den spanske vinterserien i J/80.

Publisert Sist oppdatert

Etter fire seilaser i april-runden av den spanske vinterserien i J/80, stod det norske laget «High Seas» med skipper Vidar Hansson igjen som vinnere. Laget består, foruten av Hansson selv, av Terje Wang til rors, Svein Sørensen og Pål Stiansen. På tredjeplass fulgte Team Fjellstad fra Norge.

– Vinterserien i J/80 arrangeres i Puerto Sotogrande på den spanske solkysten fra oktober til juni, og den er blitt et yndet mål for god vintertrening for et knippe norske seilere. Vi har vært med siden november, og fra og med februar-regattaen har også Petter Fjellstad og laget hans vært med, forteller Pål Stiansen.

Vinterserien har en regattarunde i hver måned.

Jeg velger meg april

I februar og mars stilte Fjellstad med lokalt rekruttert mannskap og kanskje skyldtes de beskjedne resultatene språkproblemer om bord – og det at det tar tid å bli kjent med en ny båt. I april ble laget forsterket med Børre Hekk Paulsen og Bjørn Mørland-Pedersen, og da gikk det betydelig bedre.

«High Seas» som har seilt med helnorsk mannskap hele veien, har yppet seg gjennom vinteren, tatt noen spikere i enkeltseilaser og vært på pallen noen helger, men laget aldri nådd helt opp. April skulle bli måneden der det skjedde.

Endelig seier

Tegningen kunne man se allerede første dag da man etter mye venting på vind omsider fikk startet en seilas. Men etter at vinden hadde dreid gradvis 50 grader ble den annuullert etter halvseilt løp, men da var det norsk «High Seas»-laget i tet – etter å ha ledet helt fra starten av.

– Skuffelsen var stor, sier Stiansen og fortsetter:

– Søndag ble en strålende dag. Middelhavet viste seg fra sin beste siste med strålende sol, stabil sønnavind på 4-5 m/sek, flatt vann og Gibraltar-klippen og Nord-Afrikas fjell som et majestetisk bakteppe. De norske båtene åpnet moderat med 4. plass på «High Seas» og 5. på Petter. Men så løsnet det med suveren seier til «High Seas» og tredje til Petter Fjellstad i andre seilas.

Etter fire seilaser endte det med en knepen seier til «High Seas» ett poeng foran hjemmefavoritten «Marbella Team», som med et unntak har vunnet alle helgene siden oktober. Og etter en overbevisende spiker i siste seilas, holdt det til plass på pallen for Team Fjellstad. De ble nummer tre.

Kan ta bronsen

Etter april-runden – og før de to siste i mai og juni – ligger laget til Vidar Hansson på 5. plass av de ialt 16 lagene som deltar. Avstanden opp til de to nærmeste lagene er imidlertid ikke større enn at om de fortsetter i samme sport som i denne runden, kan de klatre opp og kapre 3. plassen sammenlagt.