Året for langtur i Norge

Vi har verdens flotteste kyst, verdt å utforske i 2021.

Publisert Sist oppdatert

2020 var det kun seks norske deltagere i ARC (American Rally for Cruisers), mens antallet normalt har ligget på over 20 norske deltagere. Norge var største nasjon og norske S/Y «Bohemen» vant dessuten ARC Pluss, der deltagerne seiler innom Kapp Verde øyene. Planen for de norske guttene på «Bohemen» var å seile videre, men på grunn av koronasituasjonen er nå stillehavsøyene i praksis stengt for seilturister.

I likhet med alle andre reisende, opplever også langturseilerne en ny virkelighet med koronapandemien. Over hele verden håper selvsagt folk på normalisering i dette nye året. Vaksinasjonen er i gang, men det tar tid, og starten på det nye året har vært preget av mutasjoner og økt smitte.

Da er det godt å vite at vi har en av verdens vakreste og lengste kyster her i Norge. Bare Canada har lengre kystlinje enn oss, når øyene og fjordene medregnes, og neppe noen kan konkurrere med Norge i mangfold, skjønnhet og kystkultur. Fra Sørlandets mange holmer og skjær til Vestlandets majestetiske fjorder og videre gjennom øyriket i Midt-Norge til Lofotens steile fjelltopper. Fra norske langturseilere får vi tidvis høre at Patagonia var den mest fantastiske delen av jordomseilingen. Og New Zealand og Alaska. – En mann reiser verden rundt og søker det han leter etter, og vender hjem for å finne det, sa den irske poeten George Moore.

I landet vårt som i vikingtiden var kjent som «Norvegr» kan man seile i årevis uten å nå over alle øyer, fjorder og småsamfunn. Seilasen blir også en reise i egen kulturhistorie. Her har folk bodd langs kysten i tusenvis av år. Sørlandet med sine små hvitmalte byer er fortsatt preget av seilskutetiden. Langs kysten nordover fra Lista ligger utværene og småbrukene og forteller om en historie der fiske, handel og vekselbruk var livsgrunnlaget for nordmenn flest.

Før jernbanen og bilveiene ble bygget, var det sjøen som bant oss sammen. Folk på øyene bodde sentralt, nærme fisken og ved sjøens ferdselsvei. Det er ikke mange generasjoner siden folk i Norge levde slik, men likevel virker det uendelig fjernt for oss med dagens levevis.

Vi håper selvsagt alle at pandemien skal gå over i historien så raskt som mulig, men enn så lenge får vi gjøre det beste ut av situasjonen.

2021 startet tungt, men vi drister oss likevel til å ønske leserne et riktig godt nytt år! Bruk året til å utforske hjemlandet.