Utkikken

IDYLL: Norske fjorder er verdensberømte skjønnheter, men den vakre fasaden skjuler en dyster tilstand.

Hjelp til våre syke fjorder

Norge er berømt for sine fjorder, og vi seilere gleder oss over den vakre og ville naturen langs vår langstrakte kyst. Men idyllen slår stadig større sprekker. Det står ikke så bra til med fjordene våre som vi kunne ønske.

Oksygennivået i Sognefjorden og andre vestlandsfjorder er redusert med rundt 15 prosent på 30 år. Dette skyldes klimaendringer og økte utslipp, ifølge en rapport Norsk institutt for vannforskning (Niva) har laget på oppdrag fra Miljødirektoratet. Varmere klima står ifølge rapporten for en tredel av oksygentapet, mens tilførsler av næringssalter og partikler fra fiskeoppdrett, jordbruk, avløp og industri står for to tredeler.

Tilførselen av næringssalter til fjordene har økt kraftig de siste 30 årene. Ifølge den nye rapporten har tilførselen av nitrogen til Sognefjorden økt med 50 prosent, og av fosfor med hele 240 prosent. Foreløpig er ikke situasjonen kritisk for fisk og fugl i vestlandsfjordene, men for Oslofjorden er det nå slått full alarm. Hovedproblemet både i Oslofjorden og vestlandsfjordene er utslippene av nitrogen og fosfor. I Oslofjorden er avløp fra husholdningene og jordbruket hovedsynderne, mens oppdrett og industri også bidrar til utviklingen i vestlandsfjordene. 

I Oslofjorden er utviklingen kommet så langt at det er blitt forbudt å fiske torsk, og båtfolk og badegjester kan se lurv flyte rundt i vannet. Heldigvis har også politikerne nå oppdaget problemet. Statsminister Jonas Gahr Støre snakket om å redde fjorden på Arbeiderpartiets landsmøte, og det iverksettes endelig tiltak for å bøte på problemene, i alle fall i Oslofjorden. 

Nye renseanlegg

Nitrogen fra avløp og jordbruk står til sammen for rundt 75 prosent av nitrogenet som renner ut i Oslofjorden. Fire kommuner er nå i gang med å bygge nye avløpsanlegg med nitrogenfjerning. 16 kommuner har fått pålegg om å utrede hvordan de kan fjerne nitrogen fra avløpsvannet.

Det er innført forbud mot å høstpløye 60 prosent av kornarealene på østsiden av Oslofjorden for å redusere tilførselen av nitrogen, fosfor og jordpartikler til fjorden. Lignende miljøkrav ble fra 7. januar i år innført på vestsiden av fjorden, og Innlandet får krav i løpet av våren.

Alt dette koster. Bøndene skal ha 170 millioner kroner i kompensasjon, og regjeringen har satt av over 100 millioner kroner i tilskuddsmidler for at kommunene skal komme i gang med nitrogenrensing i avløpsanlegg. Men prislappen for ødelagte fjorder er uendelig mye høyere.

Dør havet, dør vi.