Japansk storavis oppfordrer til kansellering

Avisen Asahi Shimbun som også er OL sponsor, er den første av Japans største aviser som tar til orde for kansellering av OL.

Publisert Sist oppdatert

TOKYO (AP) - Japans nest største avis, Asahi Shimbun oppfordret onsdag til at OL i Tokyo som etter planen skulle åpne om mindre enn to måneder blir kansellert. Det er den første av Japans store aviser som tar steget og slutter seg til noen regionale aviser som nylig har bidratt til den økende motstanden mot å holde OL. Å komme ut mot OL kan være viktig siden avisen, som mange i Japan, er sponsor av de utsatte Tokyo-lekene som er planlagt å åpne 23. juli.

Asahi er vanligvis liberal og ofte motsetter seg det regjerende partiet ledet av statsministeren. Yoshihide Suga. "Vi kan ikke støtte å være vertskap for OL i byen i sommer," sa avisen i sin lederartikkel under en overskrift som lyder: "Vi krever statsminister Suga bestemmer kansellering." ”Mistillit og tilbakeslag mot den hensynsløse nasjonale regjeringen, Tokyo-regjeringen og interessenter i OL er ikke noe annet enn å eskalere,” la avisen til. "Vi krever at statsminister Suga rolig vurderer omstendighetene og bestemmer avlysningen av sommerlekene."

Asahi har en opplag for morgenutgaven rapportert til 5,16 millioner, og 1,55 millioner for kveldsutgaven. Det er nummer to i omløp bak Yomiuri Shimbun, og er den nest største abonnementsavisen i verden bak Yomiuri.

Ingen paner fra IOC om å kansellere

Til tross for utspillet fra avisen er det ingen indikasjoner på at Den internasjonale olympiske komité eller lokale arrangører har noen planer om å trekke pluggen på lekene. Men opposisjonen øker med bare en liten prosentandel av japanerne som nå er vaksinert.

Administrerende direktør for lekene i Tokyo, Toshiro Muto, sa onsdag at han var klar over redaksjonen, men ga lite respons. Asahi er en av rundt 70 lokale olympiske sponsorer som har bidratt med nesten 3,5 milliarder dollar til organisasjonskomiteens budsjett. Det er også en av et halvt dusin aviser som er sponsorer. ”Selvfølgelig har forskjellige presseorganisasjoner forskjellige synspunkter. Og det er veldig naturlig, " sa Muto og la til lokale partnere, eller sponsorer, og fortsatte å tilby" støtte. "

Senior IOC-medlem Richard Pound sa i et intervju med Japans JiJi Press i forrige uke at den siste fristen for å avbryte OL fortsatt var en måned unna. "Før slutten av juni trenger man virkelig å vite, ja eller nei," siterte JiJi Pound.

Også medisinske myndigheter skeptiske

Lokale medisinske myndigheter er også skeptiske og hevder at det ikke finnes nok personell til å håndtere OL deltakerne i tillegg til lokale pasienter, og milliardær og forretningsmannen Masayoshi Son foreslo i helgen at Japan er under tvang fra IOC til å gjennomføre lekene. "Akkurat nå vil mer enn 80% av landets folk ha OL utsatt eller kansellert," sa Son, grunnlegger og administrerende direktør i SoftBank Group Corp. som også eier baseballaget SoftBank Hawks. "Hvem tvinger dette til å fortsette, og under hvilke rettigheter?" la Son til.

Asahi kritiserte også IOC, og kalte det ”egenrådig”, og bebreidet også IOCs visepresident John Coates som i forrige uke ble spurt om OL ville bli arrangert selv om unntakstilstand var i kraft. "Absolutt, ja," svarte han. Avisen sa at det var et "stort gap" mellom Coates 'ord og følelsene "fra folket."

“Til tross for sin størrelse og overdreven kommersialisme og mange andre problemer, har OL blitt støttet på grunn av sympati for dets idealer. Men hva er virkeligheten nå? " Spurte Asahi. Tirsdag sa den japanske regjeringen at en advarsel fra USA om å unngå å reise til Japan ikke ville ha noen innvirkning på å holde OL.

Enorme summer involvert

Japan har offisielt brukt 15,4 milliarder dollar på å organisere OL, men offentlige tall antyder at det kan være mye større. IOC får milliarder av å selge kringkastingsrettig- heter, som utgjør omtrent 75% av IOC inntekter og som er avgjørene for økonomien til idrettsforbundene.

Meningsmålinger i Japan viser at mellom 60-80% ønsker at OL skal avlyses på grunn av COVID-19-pandemien, og en online-aksjon som ber om at lekene avlyses, har fått 400 000 underskrifter på få uker. Tokyo, Osaka og andre regioner i landet er under unntakstilstand som sannsynligvis vil utvides etter utløpet 31. mai.

Arrangører og IOC, ofte med henvisning til Verdens helseorganisasjon, sier at lekene kan holdes trygt med 15.000 olympiske og paralympiske idrettsutøvere som kommer inn i Japan, sammen med titusenvis av dommere, tjenestemenn, sponsorer, kringkastere og media. Fans fra utlandet er allerede utestengt, og arrangørene skal kunngjøre neste måned om noen fans i det hele tatt får lov til å være til stede på noen OL-arenaer.

Se også nettsteden Innside the Games artikkel: https://www.insidethegames.biz/articles/1108238/asahi-shimbun-call-to-cancel-olympics