SOMMER: Oslofjorden Rundt ble gjennomført under svært lette forhold.

Utfordringer i sommersol

Gode arrangører gjorde at Oslofjorden Rundt lot seg gjennomføre, tross mangel på vind.

Publisert Sist oppdatert

Det ble en stor tålmodighetsprøve for de 66 båtene som deltok i årets Oslofjorden Rundt. Seieren i den største klassen, dobbelhanden i medium størrelse, gikk til en gjest fra Kristiansand, nemlig Bjørn Sødal og sønnen Bjørn i sin X-332 kalt «Tjangs».

– Jeg har seilt en del Færderseilaser, men jeg hadde nok også litt flaks, forteller skipperen på telefon. Han har seilt båten til Oslofjorden for å være med på de største regattaene her før sommeren. I den store klassen ble det suveren hjemmeseier til Calle Andersen som hadde med Asker Seilforenings nye leder Espen Guttormsen som mannskap.

I den minste klassen ble det seier til Kristian Østlie og Marius Bakke fra Bundefjorden, som seilte Express.

VINNER: Bjørn Sødal fra Kristiansand vant den gjeveste klassen.
VINNER: Det ble lokal seier i den største klassen hvor «Game» vant begge dager.
TURSEILER: Regattaspekket Bavaria C38 med Christen With om bord holdt til tider god fart, også i lite vind.

Korte baner

Asker Seilforening innså at det ville bli en lang kveld, og valgte den korte banen på 12 nm, i stedet for 27 nm. Den lille vinden som var forsvant i det andre start gikk fredag ettermiddag, men de beste seilerne maktet å holde båten i bevegelse, og da sønnavinden endelig kom var det lett å tro at mye var avgjort. Det var det ikke. Det sydlige rundingsmerket lå i le av Håøya og var en parkeringsplass.

Banen ble ytterlige avkortet, og da nordavinden kom ved solnedgang, ble det et kjapt seilas mot mål.

– Vi forsøkte å holde fart i båten, og seilte litt lavere enn de fleste, forteller Bjørn Sødal. Han brukte mye tid på å studere andre båter, og feltet, for å forstå hvor det ville lønne seg å gå.

Speilblankt hav

Lørdag var det enda mindre vind, og arrangører utsatte starten, men lite skjedde. Etter 90 minutters venting gikk det varselskudd, og det var akkurat nok bevegelse i lufta til å ha styringsfart. Den kunne være litt lokalt trekk hvor det raskt ble mange meter å hente.

Arrangører tok en klok beslutning om å avkorte seilasen ved det første rundingsmerket. Avgjørelsen ble tydelig annonsert på VHF-en. Båtene brukte omtrent fem timer på under fem nautiske mil.

I singlehandend-klassen stod slaget mellom to J/92 som gikk styggfort i den lette vinden. Det ble Stian Henriksen i «Jerry» som tok seieren. Det ble også delt ut vinnere i Familieklassen, Singlehanded fredag og turklasse.

Du finner alle vinnerne og alle resultater på Sail Race System.

START: Akkurat nok vind for å komme over linja fredag ettermiddag.
LETT: Vinden forsvant etter start
SØNNAVIND: Etter mye venting kom vinden fra sør.
PARKERING: Merket ved Håøya lå i le.
TETT: Tett runding ved Håøya.
SPINNAKER: Krevende forhold før nordavinden kom fredag kveld.
LENS: Siste rest av sønnavind i det sola forsvant ned i vest.
KRYSS: Vinden kom varm fra nord når mørket kom.