Prøver på verdensrekord

Iain Kelly og Øyvind Gjerde Kamsvåg har satt seg mål om å sette verdensrekord over Atlanteren i en 20 fots katamaran.

Publisert

ALLE FOTO: Fra starten av Shetlandseilasen i sommer. Foto: Per Eide

De to vil seile det samme strekket og i samme type katamaran som franske Lequin og Moreau gjorde da de satte verdensrekord i fjor på 11 dager.

– Dette blir et rekordforsøk hvor vi skal seile fra Dakar til Guadeloupe - en distanse på omlag 2700 nautiske mil. Går det som vi håper, vil vi klare å seile distansen på ti dager, forteller Øyvind Gjerde Kamsvåg til Seilas.

– Både Iain og jeg jobber nå for å finne frem til de beste løsningene innenfor klær, båtdesign, seil og annet utstyr, kommunikasjons- og navigasjonsfasiliteter, herunder hvem som best kan gi nøyaktige værprognoser. Logistikk og finansiering er andre faktorer som må på plass for å kunne realisere prosjektet.

– Økonomisk,  teknisk og administrativt ser vi at vi trenger medspillere. Får vi riktig backing har vi stor tro på at vi vil nå det ambisiøse målet vi har satt oss.

Trenger støttespillere

Kamvåg sier han er klar over at de ikke vil kunne oppfylle sin ambisiøse målsetning på egen hånd.

– Vi trenger support. Å seile den aktuelle distansen på under 11 dager, 11 timer, 25 minutter og 42 sekunder - som er gjeldende verdensrekord - vil kreve et teamarbeid som omfatter 100 prosent dedikerte medarbeidere på ulike felt. Tidsperspektivet vi har satt for gjennomføring var opprinnelig to år, men sett i lys av den gjeldende finanskrise, ser vi det som sannsynlig at planen må strekkes noe.

Erfarne seilere

Iain har mange års erfaring med konkurranseseiling ombord i de mest prestisjetunge båtene i Australia. Kelly begynte seilerkarrieren sin som sjuåring.

– Det som gjør Iain helt unik er hans kombinasjon av  seileregenskaper og det faktum at han de siste 20 årene av sitt liv har vært ansvarlig for sikkerhets- og overlevingstrening til sjøs, sier Kamvåg. Selv har han hele sitt liv jaktet på fartsopplevelser til sjøs.

Han er hydrodynamiker, båt- og skipsdesigner. Som skaperen av Ulstein X-Bow stod han i 2005 for årets ingeniørbragd i Norge; det revolusjonerende baugkonseptet har skapt bølger i maritime kretser verden over.

Nyttig Shetlandtur

– Vi har trent mye på vår Nacra 6.0, og på sensommeren i år seilte vi til Shetland med båten. Turen ga oss svært verdifull erfaring og kunnskap om hvilke utfordringer vi kan møte på en slik tur ombord i en 20 fots katamaran. Vi opplevde alt fra alt for lite vind til spjæret seil, noe sopm vanskeliggjorde returen.

Oversikt tidligere forsøk Dakar-Guadeloupe: 

Tony Laurent og Daniel Pradel seiler distansen Dakar - Guadeloupe ( 2700 nautiske mil) i 1986 og er de første som får tidfestet seilerbragden med 18 dager og 22 timer.

Laurent Bourgnon og Arederil Geraldi seiler senere samme år distansen på 16 dager.

Hans Bouscholte og Gerard Navarin bruker 15 dager, 2 timer og 26 minutter. 

Andrea Gancia og Matteo Miceli gjør i januar 2005 distansen på 13 dager, 13 timer, 5 minutter og 27 sekunder.        

Benoit Lequin og Pierre-Yves Moreau har verdensrekorden, som er på 11 dager, 11 timer, 25 minutter og 42 sekunder, som ble satt under ekstremt gunstige værforhold.

Sjekk gjerne www.fastatlantic.no alt er ikke ferdig her, men det jobbes med siden.

Powered by Labrador CMS