Rious båt PRB nær ved å miste riggen

Vincent Riou klarte igår kveld å få Jean Le Cam, bildet over, ombord i båten sin, men i prosessen fikk han alvorlig skade på egen båt

Publisert

I den dramatiske redningsaksjonen vest for Kapp Horn der Jean Le Cam igår ble reddet fra sin kullseilte Open 60 VM Materieux gikk det også hardt utover redningsmannen Vincent Rious båt PRB En stund så det ut til at riggen skulle rase overbord.

Le Cam i sikkerhet

Jean Le Cam er nå OK etter det som må ha vært en svært dramatisk erfaring. Fordi den kullseilte båten delvis var fylt av vann, måtte Le Cam søke sikkerhet helt fremme i baugen og kunne derfor ikke benytte luken i akterspeilet som er for evakuering i tilfelle kullseiling. Fra baugen kunne han ikke kommunisere med omverden og det var derfor svært vanskelig for Riou og også Armel Le Cleac´h som også var kommet til med sin Brit Air å koordinere redningsaksjonen. 

Tre mislykte forsøk

De to båtene seilte kontinuerlig rundt havaristen for å være så tett på som mulig når Le Cam kom ut av båten. Da Le Cam endelig kom seg ut gjennom en luke lå Riou nærmest. Han gjorde tre forsøk på å kaste over en line, men lyktes ikke å få den over til Le Cam som nå holdt seg fast i et av rorene.

Hektet i kjølen

Ved fjerde forsøk var Riou nærmest desperat og gikk enda nærmere. Da lyktes han i å få en line til Le Cam som bandt den rundt livet så Riou kunne vinsje ham ombord i sin båt. Det var da utriggeren (dekks-sprederen) som holder vingmasten hektet  i kjølen på Le Cams båt, og en stund så det ut til at masten skulle dette ned. Med foten i dekk krenget masten 30 grader, men med to mann ombord klarte man å sikre riggen, i hvert fall midlertidig. PRB er nå på vei til Beagle Channel og Ushuaia ved Tierra del Fuego i Argentina under storseil med tre rev uten forseil.

Usikkert for Rioux

Det er foreløpig uvisst om vinneren av Vendée Globe regattaen i 2004/05, VINCENT Riou, vil kunne fullføre regattaen. Han vil i så fall få godgjørelse for tiden han brukte på redningsaksjonen.

Le Cléac´s «Brit Air» fortsetter Vendee Globe seilasen og ligger nå på 3. plass 641 nm bak lederen, mens Samantha Davis som har seilt uten uhell så langt i regattaen kan rykke opp til 4. plass. Hun ligger 1855 nm bak.

Powered by Labrador CMS