TEST: RS Cat 16

Katamaran for opplevelser

RS Sailing har utviklet en flerskrogsbåt som er ideell for seilskoler, foreninger eller hytta. To skrog gir god stabilitet og fartsfylte opplevelser.

Publisert Sist oppdatert

RS Cat 16

Lengde: 4,70 m

Bredde: 2,35 m

Skrogvekt: 94 kg

Totalvekt: 140 kg

Storseil: 9,98 kvm

Fokk: 2,35 kvm

Gennaker: 12,82 kvm

Pris ca: 100 000 kr

Jolleseiling er stort i England, og det har gitt firmaet RS Sailing mulighet til å utvikle mange spennende produkter. De har i dag 22 ulike modeller – fra minste RS Terra på ni fot til lengste RS Elite, en langsmal kjølbåt på 24 fot. På programmet står det også to katamaraner på 14 og 16 fot. Begge er utviklet for tøff bruk og morsom seiling. Som mange av RS Sailings modeller, er katamaranene rotasjonsstøpt i polyetylen.

For seilglede

Nesøya Seilforening kjøpte sin RS Cat på 16 fot i 2019 med tanke på å gi ungdommene i foreningen et tilbud. Foreningen så at de unge ønsket å seile sammen og ha et sosialt fellesskap, og at det var nødvendig å kunne tilby dem noe slikt for å få beholde dem.

Katamaranen gir plass til fem, seks ungdommer, samtidig bidrar den til å utvikle medlemmene som seilere. RS Cat er inngangen til moderne seiling med gennaker og mestring av relativ vind.

Katamaranen koster 8756 euro inkludert moms, men uten frakt. Billig er den med andre ord ikke. Men du får et gjennomtenkt kvalitetsprodukt. Vi fikk prøve katamaranen i 10–12 meter per sekund vind.

Design i toppklasse

RS Sailing vet hva de gjør og er blitt best i sin nisje i markedet. De har seilskoler som en av sine målgrupper, og seilskoler bruker utstyret hardt. Skal ungdommer ha råd til å seile og oppleve båtlivet, tyder mye på at det vil bli flere seilskoler og mer utleie av båter og utstyr i fremtiden, og dette er et marked RS Sailing har mye erfaring med og behersker. De legger blant annet mye arbeid i å gi produktene sine et godt, robust og funksjonelt design.

En Formula 18 vil seile rundt en RS Cat 16, men RS Cat kan trekkes opp på stranden, og den har dekksutstyr som tåler folk med lite seilerfaring. Gjennomtenkte løsninger gjør at båten rigges på få minutter.

Båten er meget allsidig. Du kan seile den alene, to kan stå i trapes eller trampolinen kan fylles av ungdommer som bare skal ha det gøy.

SOLO: Stabiliteten blir utfordret med
én mann, men trapes er mulig.
SOLO: Stabiliteten blir utfordret med én mann, men trapes er mulig.

Ellevill test

Det var frisk vind og vi tracket seilasen med GPS på klokka. Det beste med flerskrogsseiling er akselerasjonen. Når det kommer et vindkast, er det ingen økt krengning, men båten skyter i stedet fart.

Vi presset båten til det ytterste, og i de kraftigste vindkastene med gennaker ble det et stort press på le skrog. Vi fryktet at vi ville komme til å slå kollbøtte forlengs, men gjorde det ikke. Vi kunne ha stått i trapes, men 150 kilo sittende på lo skrog ga god nok stabilitet.

SMART: Gjennomtenkte løsninger.
SMART: Gjennomtenkte løsninger.

Opplevelsen av fart var enorm, men vi ble litt skuffet da toppfarten på GPS-en bare viste 17 knop. For å seile raskere, måtte det nok ha vært lettere seilere som hang i trapes om bord.

På kryss var farten oppe i 12 knop. Vi krysslenset med de samme vinklene som vi krysset mot vinden. Høyden på bidevind er ikke like god som for en vanlig jolle, men den er bedre enn et seilbretts. Katamaranens VMG (Velocity Made Good), det vil si hastigheten mot et gitt rundingsmerke mot eller rett med vinden, blir likevel bra takket være den høye hastigheten.

Katamaranen er følsom for vekt. Farten med bare fokk og en person om bord i trapes var like høy eller høyere enn med to personer og gennaker.

RIGGING: Katamaranen er seilklar i
løpet av minutter, og skrogformen og
rorene gjør sjøsetting enkel.
RIGGING: Katamaranen er seilklar i løpet av minutter, og skrogformen og rorene gjør sjøsetting enkel.

Gode detaljer

RS 16 Cat er svært enkel å rigge med sine hurtigløsninger. Den har ingen kjøl, men en skrogform som hindrer avdrift. Rorene er geniale, og rorbladet kan løftes og låses med rorkulten. Det gjør det enkelt å få båten opp eller satt ut i sjøen. Gennakeren er plassert i en strømpe, og den blir trukket ned i strømpen med samme snor som den heises. Riggen er fra Seldén. Masten er vingeformet i aluminium. I toppen av masten er det en flottør som hindrer at katamaranen snur 180 grader ved kullseiling. De gjør det mulig for seilerne selv å få den på rett kjøl igjen.

Storseilet har ingen bom, men er skjøtet akter i en lang løygang. Løygangen brukes for å justere seilet vinkel mot vinden, mens skjøtet justerer seilets tvist. Dekksutstyret er av god kvalitet og fungerer supert.

VINGMAST: Masten roterer og har
vingeprofil. Båten mangler bom.
VINGMAST: Masten roterer og har vingeprofil. Båten mangler bom.

RS Cat 16 kan transporteres av en stor familiebil. Dette er en katamaran ungdom og voksne kan herje med, og den egner seg er ypperlig for seilskoler, utleie og foreninger.

Den er ikke av de raskeste katamaranene, men rask nok til at den vil by på opplevelser som vil bli husket. Den er ikke billig, men byggematerialet og kvalitetsutstyr borger for at man vil kunne ha glede av katamaranen i mange år.

KRYSS: RS Cat 16 går fort, men litt
lavere på kryss. Katamaranen skyter
fart i vindkastene.
KRYSS: RS Cat 16 går fort, men litt lavere på kryss. Katamaranen skyter fart i vindkastene.