Seilas følger America's Cup

Aldri tidligere har det vært vanskeligere å spå utfallet av en America's Cup regatta enn den vi nå står foran. Med to svært forskjellige båter er det trolig at vi vi få svarene allerede idag.

Publisert

Minuttene før startskuddet smeller for den første seilasen i den 33. America's Cup regattaen kl 1006 idag norsk tid blir ulidelig spennende. Aldri har de to båtene møttes i en båt mot båt duell og det blir svært interessant å se hvordan seilerne legger opp til starten og den første kryssen. Trolig er amerikanernes trimaran USA 17 mer manøvrerbar med sin vingmast som er ventet å gi båten større fart gjennom slagene enn hva katamaranen Alinghi 5 kan oppnå med sin mer, om ikke helt konvensjonelle rigg.  Dersom båtene går hver sin vei på banen, kan den laterale spredning bli på opp mot 20 nautiske mil. Da vi selv den miste vindkantring slå kraftig ut.

Større fart på kryss

USA 17 vil trolig ha et høyere fartspotensiale på kryss, særlig om det begynner å blåse. Den teknologisk svært avanserte masten har imidlertid vist seg sårbar og etter det vi har hørt har USA måttet avbryte tre av de fire siste treningene med riggproblemer. Larry Ellisons folk har vesentlig færre timer i båten etter at vingmasten kom på plass, enn det Alinghi har hatt til å optimalisere sin rigg, noe som kan være avgjørende.

Måleproblemer

Målerne i regattaen har hatt store utfordringer med å måle båtene. Særlig har spørsmål om å benytte vannballast til å justere vannlinjelengden som ikke skal overstige 90 fot, budt på problemer for båter som egentlig måler mellom 110 og 115 fot. Dette er nå tilsynelatende løst, slik at begge båtene vil være fullt godkjente når startskuddet smeller idag. Spørsmålet om lovligheten av

Alinghis seil er imidlertid ikke løst, og vil trolig heller ikke finne sin løsning før voldgiftsdomstolen i New York tar saken opp til høring 25. februar.

Eieren til rors

Alinghi eier Ernesto Bertarelli står selv til rors når båten starter i dagens seilas. Etter planenen skal han og franskmannen Löick Peyron skifte på å styre. Bertarelli har lang erfaring fra ekstreme flerskogsbåter fra innsjøene i Sveits, så trolig forsvarere han sin plass som rormann. Eieren av den amerikanske båten USA 17, Larry Ellison må derimot følge seilasene fra land eller et annet fartøy, og det er heller ikke sikkert at Russell Coutts kommer til å seile.

Følg seilasene live her

Valencia Sailing oppdaterer her

Lite vind idag

Værmeldingene for idag byr på svært lett vind, hovedsakling fra vest. Det kan være en fordel for Alinghi. Det er kjent at sveitserne har jobbet for en lav maksimalgrense for vindstyrken i regattaen. Nå er denne fastsatt til 15 knop etter enighet mellom begge partene. Konvensjonell kunnskap sier generalt at en katamaran vil være raskest i de lavere vindstyrker. Trimranen er raskere når det blåser mer.

Powered by Labrador CMS