Seilas for raske båter

Avtagende vind på torsdag morgen gjorde at deltagerne i HH Skagen Race som kom tidlig i mål, også gjorde det best sammenlagt.

Publisert

Årets Skagen Race ble en rask seilas med slør og lens. Første båt i mål, «Fram  XVI» bruket bare 9 timer og 21 minutter på den litt over 110 nm lange banen. Vinden kom noen timer før mål og holdt seg hele veien, men dabbet av i styrke på torsdag morgen. Vinden ble nesten slik slik værmeldingen sa, men været var bedre. Det var ikke mange regndråpene som falt i løpet av natten.

Slørebåter

Forholdene under HH Skagen Race favoriserte store båter med lavt måletall. Dette er gjerne båter som sliper billig unna på måletallet på grunn av dårlige kryss, og lettvindsegenskaper, men lang vannlinje gir dem høy gjennomsnittsfart i forhold til mange andre båter med samme måletall. Raske båter hadde også den fordel at de hadde en kortere del med lettere vind, fordi disse båtene var nærmere land da vinden droppet.

    «No Limit» en Bavaria 50 Lars Haug som skipper fra Kristiansund ble nummer tre over all. Turseileren med karbonmast er typisk en båt som hadde været på sin side denne gangen.

I plan

Seilasen var også gunstig for båter som planet. To Class 40 båter topper resultatlisten. Dette er båter som har høy skrogstabilitet, og har vannballast, noe som gjør at de kan seile med mye duk. Det gjør at disse båtene lett seiler raskere enn sin egen vannlinje. Selv om «Black Pearl», en Pogo 40, og «Solo», Express 40 med Sverre G. Ellingsen og Rune Åsberg som skippere har høyt måletall, fikk de også de forholdene disse båtene er konstruert for. «Black Pearl» brukte bare 11 timer og 49 minutter til Skagen.

Klassevinnere

LYS Shorthanded:· OPTIMILA.no, J Sun Fast 3200, Simen Løvgren

LYS Shorthanded:· SOLO, Express 40, Rune Aasberg

Turklasse: Joint Venture,  Bavaria 38, Olav Andreas Antonsen

LYS med spinnaker >1,17: Sinbad, Impala 31, Bjørn Hansen

LYS uten spinnaker >1,18: Liv, Skøyte, Terje Smith

Lys med spinnaker 1,18-1.26: Wanted, bavaria, Geir Begby

Lys med spinnaker 1.26-1,31: Blur , J/109, Peter Gustafsson

LYS med spinnaker 1,31-1,39: No Limit, Bavaria 50 Vision,     Lars Haug

LYS med spinnaker 1,39-1,63: Black Pearl, Pogo 40, Sverre G Ellingsen

Flerskrog LYS med spinnaker: Vaaghals, Flerskrog, Odd Marius Rosvold

Flerskrog LYS uten spinnaker: Eydis, Lavezzi 40, Harald Usterud

ORC Club: Fram XVI, TP 52,

Du finner resultatlisten her.

Frisk vind ut fra start.

Powered by Labrador CMS