Norsk Seilsportsliga – ELITESERIEN

DRAKTER: Tønsberg-laget fikk på seg like lagdrakter under andre dags av eliteserierunden i Arendal.

Manglende lagdrakt ga seiersglipp

ønsberg Seilforening vant syv av ni flighter, men fordi seilerne ikke hadde like lagdrakter, vanket det 10 prosent poengstraff. Dermed glapp seieren i den tredje serierunden i Arendal.

Publisert Sist oppdatert

I år ble det innført en regel i seilsportsligaen om at alle seilerne skal ha på seg like lagdrakter eller såkalte bibber når de seiler. Dette er et ledd i å profesjonalisere seilsportsligaen for å gjøre seilerne mer gjenkjennbare for publikum på banen, i direktesendingene på nettet og på bilder.

– Seilsportsligaen er en konkurranse mellom foreningslag, og for å identifisere lagene slik det gjøres i alle andre lagidretter, er kravet om at seilerne skal ha på seg like lagdrakter innført, sier Magnus Hedemark i SailLogic som står for gjennomføringen av seilsportsligaen.

At et fotball- eller håndball-lag ikke skal ha på seg drakter i en seriekamp, er utenkelig. De ville antagelig ikke ha fått spille i det hele tatt.

Bestemmelsen om lagdrakter er tatt inn i de generelle seilingsbestemmelsene for seilsportsligaen, der det fremgår at dersom et lag seiler uten slike lagdrakter, vanker det 10 prosent poengstraff.

FØRSTE DAG: Den første dagen manglet Tønsberg-seilerne lagdraktene, men drakter ikke - seilerne viste suveren seiling.

Dette er seilerne blitt minnet om.

– Det tar selvfølgelig tid å innarbeide en slik regel, men dette har vi minnet foreningene om på gang etter gang under de to første rundene, og vi har sendt ut atskillige e-poster, også i forkant av denne serierunden, om at lagene må huske lagdraktene sine. Ingen poengstraff er blitt gitt i de to første rundene, men i respekt for alle de andre foreningene som følger reglene, kunne vi ikke se igjennom fingrene med dette lenger, sier Hedemark.

I Arendal mente man at seilerne hadde blitt advart nok, og da Tønsberg og Moss seilte uten lagdrakter første dag, vanket det 10 prosents poengstraff på resultatene som ble oppnådd for disse lagene. Dagen etter seilte begge lagene med lagdrakter. 

Etter det SEILmagasinet erfarer kommer Tønsberg Seilforening til å forfølge saken og formalia knyttet til den overfor Norges Seilforbund.

Moralske vinnere i Arendal

Talt etter plasseringer skulle Tønsberg-seilerne ha vunnet den tredje runden i seilsportsligaen i Arendal, men på grunn av poengstraffen ble det i stedet Åsgårdstrand. De tok dermed sin andre runde-seier på rad. Det gjør at Åsgårdstrand nå leder seilsportsligaens eliteserie med god margin og har et svært godt utgangspunkt før den avsluttende serierunden i Trondheim 6. og 7. september.

SEIER: Åsgårdstrand Seilforening ble til syvende og sist vinnere av den tredje ligarunden i Arendal.

Både Åsgårdstrand- og Tønsberg-laget oppviste en seiling hvor ikke minst det tekniske satt godt. Det samme kan sies om BI-studentene i BI Athletics, som tok tredjeplassen. Det var fine, men vanskelige forhold med skiftende vind i Tromøysundet utenfor Arendal sentrum, så de som fant ut av forholdene og samtidig mestret J/70-en teknisk, vant på det. 

Tønsberg-laget vant syv av de ni flightene som ble gjennomført og ble det mestvinnende laget. I tillegg hadde de en 3. og en 5. plass. Åsgårdstrand profiterte på sin utrolige stødige jevnhet med tre seire og seks 2. plasser. BI-studentene vant tre flighter.

Fenger hos studentene

Også studentlaget i 1. divisjon, NTNUI Seiling, seilte godt og ble nummer to i 1. divisjon bak Oslofjorden Seilklubb, som tok sin andre rundeseier i Arendal. Oslofjorden har imidlertid kun ett poengs ledelse på Trondheim-studentene før den siste runden på studentenes hjemmebane.

STUDENTER: BI-studentene kom på 3. plass i Arendal og ligger nå an til å få seile Sailing Champions League i 2020.

Helgen etter serierunden går for øvrig årets studentmesterskap i seiling i ligabåtene i Trondheim, og til nå cirka 15 påmeldte lag, ifølge de siste ryktene.

– Det er veldig gledelig og det viser at denne typen seiling har appell blant studentene, sier Magnus Hedemark.

Og nettopp det var noe av målsettingen med seilsportsligaen og seiling med foreningseide båter; å skape engasjement og deltagelse i seiling for aldersgruppen mellom 18 og 35 år.

FINALE I TRONDHEIM: Det går mot en spennende finale i Trondheim der tallet fire vil spille en viktig faktor.

Det magiske tallet fire

Mye handler om tallet fire i seilsportsligaen. De fire beste i eliteserien kvalifiserer seg for Sailing Champions League, mens de fire beste i 1. divisjon rykker opp i eliteserien. Og i bunnen av tabellen er det de fire nederste lagene som rykker ned. I Trondheim blir det helt klart kamp om å få eller unnga disse plassene, og det blir interessant å se hvilke lag seilforeningene stiller med i årets siste runde.

Det vinnende laget til Åsgårdstrand bestod av Jostein og Asbjørn Grødem, Torbjørn Lunde, Andrea Haug Rolstad og Trym Markussen som rullerte på å besette de fire plassene om bord. Seilerne på det sterke Tønsberg-laget var Jostein Aker, Jacob Undrum, Emil August Dagsberg og Jørgen Smith-Meyer.

Brevik Seilforening har måttet klare seg uten krumtappen Dag Usterud i de to første serierundene, men med ham på plass i Arendal, var laget i têtbildet igjen og kom på 4. plass etter 11. og 15. plass i de to første rundene.

De fire lagene som ligger an til Sailing Champions League-seiling før siste serierunde er Åsgårdstrand, Tønsberg, Askøy og BI Athletics, mens KNS, Bodø, Moss og fjorårets serievinner, Risør, per i dag ligger på de mest utsatte nedrykksplassene.

I 1. divisjon er Oslofjorden, NTNUI Seiling, Nesodden og Oslo i best posisjon til å rykke opp i eliteserien før siste serierunde, mens det lyser et blått lys for Kragerø, Soon, Malvik & Stjørdal og Ulstein når det gjelder å miste plassene i 1. divisjon. Rykker de ut, må de seile kvalifisering mot eventuelle andre seilforeninger som ønsker å forsøke seil i seilsportsligaen.