NORSK SEILSPORTSLIGA

VIL VINNE: Åsgårdstrand Seilforening vant ligarunden på Hankø og har som mål å vinne i Arendal også.

Åsgårdstrand seiler for å vinne eliteserien

– Målet vårt er å seile så godt at vi beholder ledelsen vi nå har i eliteserien, sier skipper på laget til Åsgårdstrand Seilforening, Jostein Weum, før neste runde i seilsportsligaen  som går i Arendal kommende helg.

Publisert Sist oppdatert

Tredje runde i seilsportsligaen for både eliteserien og 1. divisjon arrangeres i Arendal i helgen 17. og 18. august. Etter de to første rundene i eliteserien ligger Åsgårdstrand Seilforening på topp foran Askøy Seilforening og hjemmelaget Arendals Seilforening.

Har funnet et bredere spor

– Vi har fått trent veldig bra siden forrige serierunde, spesielt i mye vind, og vi føler at vi stiller godt forberedt. Vi synes vi har fått bedre kontroll på båten, spesielt på unnavind under planeforhold. J/70-en har jo et ganske smalt spor mellom det å plane og et å broache, og gjennom treningen synes vi nå at vi har klart å gjøre dette sporet vesentlig bredere, sier Josteim Grødem fra Åsgårdstrand.

Ligalaget til Åsgårdstrand Seilforening består av seks seilere. I Arendal stiller de med fem.

– Under treningen rullerer vi på posisjonene slik at alle skal få en forståelse for hva de andre om bord gjør. Dessuten nærmer vi oss nå et nivå der alle om bord kan bekle alle posisjonene. Bortsett fra meg da – rormannsplasen er det foreløpig ingen av de andre som vil ha ennå, ler Grødem.

Under ligarunden i Arendal vil det spesielt være fokketrim-posisjonen de kommer til å rullere på.

– Dessuten vil vi jo vurdere om det blåser mye eller lite. Blåser det mye vil båten bli bemannet med de tyngste på laget – blåser det lite er det de letteste som seiler.

Mål om å vinne

Åsgårdlagets plan i Arendal er like enkel som den er vanskelig å gjennomføre:

– I Arendal er det som regel svært skiftende vindforhold, så det gjelder å være våken når det gjelder dette. Dessuten er planen å starte godt, seile fort og holde seg unna situasjoner.

Lagets mål for denne runden er å beholde ledelsen i serien, noe som nok betyr at de minst bør være blant de tre beste. Når det gjelder sesongen som helhet, har Åsgårdstrand som mål å vinne årets seilsportsliga. Intet mindre.

Interessen er stigende

Jostein Grødem forteller at det å kunne ha en egen treningsbåt, har betydd mye for utviklingen til laget Det har dessuten økt interessen for ligaseiling i foreningen.

– Det at vi har denne båten som vi jevnlig trener g er synlige rett utenfor moloen i Åsgårdstrand og at vi har hatt fremgang i serien, har bidratt til økt interesse for liga-seiling i foreningen. Forhåpentlig vil det igjen anspore flere av medlemmene til å bli med på seilsportsliga-laget vårt. Vi har en gjeng RS Feva-seilere som ennå er litt for unge til å bli med, men vi håper etter hvert å rekruttere flere av dem inn på ligalaget.

RS Fevaene er i likhet med J/70-en foreningseide, noe som betyr at «bag-seiling» virkelig begynner å få fotfeste i foreningen. Grødem forteller at de tidligere har erfart at Optimist-seilere gjerne har forsvunnet etter noen år. Nå håper de å kunne få med seg seilerne videre på en annen måte.

Nok av utfordrere

I Arendal vil mange forsøke å gjøre sitt for å forhindre Åsgårdstrand-seilerne i å nå målene sine.

Arendals Seilforening stiller med et sterkt lag anført av toppseileren Petter Mørland Pedersen. De har åpenbart skumle hensikter med tanke på å gjøre en god figur på hjemmebane.

Askøy Seilforening på annenplass sammenlagt er fortsatt anført av Stian Soltvedt, men har byttet ut to av mannskapene fra seilingen på Hankø. 

Tønsberg Seilforening kommer til Arendal med sitt kanskje aller beste lag av unge seilere. 

Dag Usterud er tilbake på laget til Brevik Seilforening og Mads Mathisen kommer inn som en forsterkning på Risør-laget.

Larvik Seilforening kommer med sitt gode H-båt-lag som tidligere i år ikke var så langt unna til å kvalifisere Larvik til Sailing Champions League-finalen, som for øvrig også pågår denne weekenden i St. Morits i Sveits.

Florø Seilforening har til denne runden fått med seg lagets tidligere taktiker og strateg, Even Onstad, som ikke har vært med før i år på grunn av studier utenlands.

Tobias Sandmo Birkeland, som representerte Norge under World Sailings junior-VM i Laser Radial, er for første gang skipper på Rans lag.

Og fra Grimstad kommer en gjeng av nybakte medaljevinnere fra Grimstadjolle-NM.

For å nevne noen av utfordringene seilerne fra Åsgårdstrand vil få i Arendal.

Følg ligarunden på nettet

Seilsportsligaen kan følges mer eller mindre direkte på seilsportsligaens Facebook-side og resultatutvikling og tracking finner du på SAP Analytics lørdag 17. og søndag 18. august.

Lagoppstillingen til hvert av lagene finner du på Manage2Sail.