VINNERE: De aller fleste av konkurrentene holder en knapp på Moss Seilforening som årets vinner av seilsportsligaens eliteserie i 2018.
VINNERE: De aller fleste av konkurrentene holder en knapp på Moss Seilforening som årets vinner av seilsportsligaens eliteserie i 2018.

Hard kamp om Europa-plassene

I seilsportsligaen er det ikke snakk om «den sure 4. plassen», men om 5. plassen – den nærmeste plassen bak de fire som får seile ut i Europa.

Publisert Sist oppdatert

De fire beste seilforeningene i årets eliteserie i seiling får alle en billett til kvalifiseringen til Sailing Champions League-finalen. Seilforeningen som ender på 5. plass får ikke noen slik sjanse. Hvem som vil peke seg ut for de fire plassene for 2019 vil vi få en pekepinn om kommende helg, når seilforeningene i eliteserien møtes til dyst i Bodø for første gang i år 26. og 27. mai. 

I årets utgave av Sailing Champions League er det nå Moss, Åsgårdstrand og Tønsberg som snart skal ut i sine kvalifiseringsrunder. Også Ran Seilforening var kvalifisert, men de har valgt å trekke seg.

Les: Tippet til å rykke ned

Norges Seilforbund har bedt samtlige av de 30 foreningene i de to divisjonene om å tippe hvordan tabellene vil se ut når sesongen er over i Arendal i september. Nesten alle foreningene har avgitt tipsene sine. Å tippe en rekkefølge er selvfølgelig en vanskelig, for ikke å si umulig oppgave, ikke minst fordi foreningene har høyst ulik filosofi når det gjelder hvordan laget deres skal settes sammen. 

Noen foreninger velger å toppe laget med foreningens beste seilere, mens andre har som filosofi at flest mulig seilere skal få forsøke seg i løpet av de fire rundene. Praksisen er høyst forskjellig.

Tippingen blir derfor i sterk grad preget av magefølelsen til den som på vegne av foreningen har avgitt tipsene, men den viser likevel ganske klare trender med hensyn til hva man tror vil bli årets utfall.

Les: Seiler sin egen sjø midt på tabellen

Disse seilforeningene er tippet å skulle havne midt på de fem første plassene:

Nr. 5: Arendals Seilforening

NR. 5: Arendals Seilforening er tippet til å ende på 5. plass i årets eliteserie.
NR. 5: Arendals Seilforening er tippet til å ende på 5. plass i årets eliteserie.

Summen av hva de nærmere 30 seilforeningene har tippet, tildeler altså Arendals Seilforening «den sure 5. plassen» – foreningen som til slutt må se langt etter en Sailing Champions League-plass. Seilerne fra Arendal har imidlertid deltatt i CL tidligere, så de vet hva det dreier seg om.

I eliteseriens første sesong i 2016 endte Arendals Seilforening på en 4. plass, mens de i fjor var en hårsbredd fra å rykke ned og endte på 11. plass – med samme poengsum som lagene på 12. og 13. plass. I år har man tro på at laget vil reise seg igjen.

En av foreningene som har avlagt tips til årets eliteserie, tror sågar arendalittene vil seile hen og vinne årets serie, og tre andre gir dem en plass på pallen. De fleste tipsene kretser imidlertid rundt 4. og 7. plass – noe som i sum altså gir en 5. plass.

Nr. 4: Ran Seilforening

NR. 4: Ran Seilforening er tippet til å ende på 4. plass i årets eliteserie.
NR. 4: Ran Seilforening er tippet til å ende på 4. plass i årets eliteserie.

Ran Seilforening har en solid statistikk i eliteserien, og vestlendingene besteg pallens nederste trinn både i 2016 og 2017. I år tippes de på plassen utenfor, men innenfor når det gjelder Sailing Champions League. Om de vil benytte sjansen det gir dem denne gangen, da.

En forening tipper Ran Seilforening på 1. plass. Åtte foreninger tipper dem på en pallplass. Men det fins også dem som ikke har tro på Ran-seilerne i det hele tatt. To foreninger tipper dem på sisteplass. To foreninger til tipper at de vil rykke ned, men de aller fleste har dem på 4.–5. plasser.

Nr. 3: Kongelig Norsk Seilforening

NR 3: KNS er tippet til å innta det nederste trinnet på pallen i årets eliteserie.
NR 3: KNS er tippet til å innta det nederste trinnet på pallen i årets eliteserie.

KNS har vært den ledende seilforeningen i seilsportsligaen inntil Moss Seilforening erobret tronen i 2017. KNS-seilerne med Kristoffer Spone i spissen har sågar til og med vunnet selve finalen i Sailing Champions League.

KNS-lagets suksess har vært tett knyttet til Kristoffer Spone og de han har klart å samle rundt seg, men når KNS nå har flagget at de vil slippe til andre og yngre seilere, senkes så vel ambisjonene som forventningene. Selv tipper KNS seg på 9. plass, noe som forteller litt om hvor foreningen selv legger listen, men respekten for KNS er stor ute i seil-Norge og mange har dem som en favoritt til en pallplass.

I 2017 endte KNS på 7. plass, og i de to siste rundene oppnådde de beskjedne plasseringer; en 13. og en 15. plass.

Tre foreninger tipper KNS som vinnere av eliteserien i år, 12 foreninger tipper dem på en pallplass og 18 foreninger gir dem en billett til Sailing Champions League. Den dårligste plasseringen KNS er blitt plassert på, er en 11. plass. Ingen har med andre ord tro på at KNS vil kunne rykke ned.

Nr. 2: Åsgårdstrand Seilforening

NR. 2: Åsgårdstrand Seilforening tar sølvet i årets eliteserie ifølge tipsene før sesongen.
NR. 2: Åsgårdstrand Seilforening tar sølvet i årets eliteserie ifølge tipsene før sesongen.

Åsgårdstrand og Moss Seilforening peker seg ut som årets to store favoritter. Det er et stort gap fra dem og ned til KNS på 3. plass. Seks foreninger tror Åsgårdstrand vinner, mens ni foreninger mener de blir nummer to. Kun seks foreninger mener at Åsgårdstrand vil bli stående utenfor pallen, og en 5. plass lyder det dårligste tipset på.

I 2016 ble Åsgårdstrand nummer to bak KNS og i 2017 fikk de samme plass bak Moss. I år tyder alt på at en ny 2. plass venter. Selv har de tippet seg på en 3. plass.

Nr. 1: Moss Seilforening

TIL TOPPS: Moss Seilforening er årets store favoritt til å vinne eliteserien i år - som de gjorde det i 2017.
TIL TOPPS: Moss Seilforening er årets store favoritt til å vinne eliteserien i år - som de gjorde det i 2017.

Moss Seilforening kom som en komet inn i seilsportsligaen. I 2016 vant de 1. divisjon suverent, og i fjor vant de som nyopprykket også elitserien ganske klart. Forventningene om at de skal vinne i år igjen, er skyhøye.

14 seilforeninger har tippet Moss Seilforening som vinnere. Kun to seilforeninger har plassert mossingene utenfor pallen – på en 4. plass. Samtlige foreninger i seilsportsligaen har med andre ord tro på at Moss Seilforening vil kvalifisere seg for Sailing Champions League i 2019.

Umiddelbart etter serierunden i Bodø 26. og 27. mai setter mossingene kurs for Sardinia i Italia for å forsøke å kvalifisere seg til SCL-finalen i høst. På Sardinia vil de få en pekepinn på hvor de står internasjonalt – og plasseringen de får vil også fortelle noe om nivået i den norske eliteserien.

Eliteserien 2018

Slik vil tabellen se ut for eliteserie 2018 – om de deltagende seilforeningenes egne tips slår til:

 1.  Moss Seilforening
 2. Åsgårdstrand Seilforening
 3. Kongelig Norsk Seilforening
 4. Ran Seilforening
 5. Arendals Seilforening
 6. Brevik Seilforening
 7. Tønsberg Seilforening
 8. Askøy Seilforening
 9. Larvik Seilforening
 10. Risør Seilforening
 11. Bundefjorden Seilforening
 12. Trondhjems Seilforening
 13. Nesodden Seilforening
 14. Grimstad Seilforening
 15. Hurum Seilforening