TO SEIRE: Florø Seilforening har vunnet begge de første rundene i 1. divisjon.
TO SEIRE: Florø Seilforening har vunnet begge de første rundene i 1. divisjon.

Tar Florø sin tredje seier på rad?

Florø Seilforening vant 1. divisjonsrunden i seilsportsligaen både i Bodø og Molde. Kan de ta sin strake seier i Larvik?

Publisert Sist oppdatert

Florø Seilforening rykket ned fra eliteserien før sesongen i år, men mye skal til om de ikke rykker opp igjen til neste år. Til nå har foreniningen vunnet begge de første serierundene og tatt en klar ledelse i 1. divisjon. I Molde i forrige runde vant de sågar samtlige flighter. Og i likhet med Brevik Seilforening, som leder i eliteserien, har foreningen stilt med det samme laget i hver runde.

Frode Stavang er rormann mens Even Onstad har hånd om taktikk og veivalg. De to andre om bord,  Vegard Reksten Årebrot og Kjetil Karstensen Indrehus, sørger for at alt det tekniske går knirkefritt. Dette laget stiller også til start i Larvik og vil utvilsomt gjøre livet vanskelig for konkurrentene.

Fire lag ligger an til opprykk

Ålesunds Seilforening ligger på andreplass i 1. divisjon og også de stiller med det samme laget som var med i Molde, der de ble nummer to bak Florø. Med tredjeplass i første runde har de fem poeng og har inntatt en klar posisjon foran Bodø og Molde som begge har åtte poeng.

Molde, som stort sett har stilt med nye seilere i hver runde, kommer med et helt nytt lag til Larvik, mens Bodø kommer med et lag som etter hvert har opparbeidet mye erfaring. 

Disse fire; Florø, Ålesund, Molde og Bodø ligger an til å rykke opp til eliteserien.

Bakfra trues de i første rekke av studentene i BI Athletics og Malvik og Stjørdal Seilforening. BI-studentene kommer med det samme laget som ble nummer tre i Molde, mens Malvik og Størdal kommer med fire nye seilere. Foreningen har stilt med et helt nytt lag til hver eneste serierunde og har tilsammen sluppet til 12 seilere.

Noen må ut i kvalifisering

Fredrikstad Seilforening har trukket seg fra seilsportsligaen i år, og det har i praksis også Bærum Seilforening gjort. De har ikke stilt til start i noen av serierundene, og gjør det heller ikke i Larvik. De to ligger følgelig bakerst på tabellen og følgelig i nedrykksposisjon. Det vil si at om de ønsker å delta i 2019, må de kvalifisere seg sammen med andre lag som måtte ønske det samme.

På en slik kvalifiseringsplass ligger også Sandefjord og Oslo Seilforening.

Oslo Seilforening ønsker åpenbart å komme vekk fra sin utsatte posisjon der nede på tabellen, for til Larvik kommer de med et sterkt lag anført av Geir Victor Svendsen. Han har vært norgesmester i flere klasser, blant annet i match-seiling, som jo har mye til felles med ligaseiling. 

Tre gjestelag

Som erstatning for Fredrikstad Seilforening, har Lillesand Seilforening fått lov til å prøve seg med et lag i seilsportsligaen. Og i stedet for Bærum, stiller Asker Seilforening med et rent juniorlag. 

I og med at det kun var påmeldt 14 lag til 1. divisjon i år, disponerer ligaforeningen selv også en plass i hver runde, og den er i denne runden tildelt et rent jentelag fra Larvik. Det er aller første gang det deltar et rent jentelag i en av ligarundene, og dette laget består av Ragnhild Tenvik Andersen, Sharon Wiksten, Nina Weldingh og Elin Nalum-Olsen.

Flest jenter fra Asker

Asker Seilforening er for øvrig den foreningen i 1. divisjon som har stilt med flest jenter til nå. Fire av de syv seilerne som tilsammen har vært på laget, er jenter. Det er en prosentandel på 57,4. Halvparten av BIs lag har bestått av jenter, mens 28.7 prosent av lagene til Bodø og Soon har bestått av jenter.

Malvik & Størdal Seilforening har som allerede nevnt sluppet til flest seilere; 12 stykker. Deretter følger Molde med 11 og NTNUI og Oslo med ni seilere. Florø, Kragerø, Molde og Sandefjord har ikke hatt med noen jenter på lagene sitt.

Se hele deltagerlisten

Vinner Florø igjen?

Om det er vanskelig å tippe hvem som vil vinne runden i Larvik i eliteserien, er det minst like vanskelig å gjøre det i 1. divisjon. Men man skal slett ikke bli overrasket om seilerne fra Florø gjør det igjen. I Molde viste de overbevisende seiling, og de avslørte også en evne til å seile seg opp dersom de kom dårlig ut i starten.

Her er et våget tips på hvordan 1. divisjon vil arte seg i grove trekk i Larvik:

  • Disse vil kjempe om de fem beste plassene: Florø, Bodø, Ålesund, BI og Oslo
  • Disse vil kjempe om de fem midtre plassene: Asker, Molde, Sandefjord, NTNUI, Soon
  • Disse vil kjempe om de fem bakre plassene: Larviks jenter, Askers juniorer, Kragerø, Lillesand og Malvik & Størdal.