AVSTANDER: Det er ikke bare å stikke innom en tømmestasjon for seilbåter.

Våre små dråper i havet

Seilere er fornuftige, og båtlivet klarer seg godt uten for mange politiske reguleringer, mener Henning Røed.

Publisert Sist oppdatert

Er det bare meg, eller virker det som om det er en politisk uvilje til å la friheten råde for båtfolk. Det diskuteres alt fra promillegrenser og bruk av redningsvest og krav til opplæring og fartsgrenser, år ut og år inn. Det er vel og bra med regler, bare ikke ta bort friheten og muligheten til å bruke sunn fornuft og å ta ansvar. Sunn fornuft må vi seilere ty til uansett.

Tømming av septik er jo også blitt en populær politisk regulering-av-båtlivet-sak. Om alle skal følge dette, må det bygges ut ganske voldsomt med tømmestasjoner. For oss i saktegående båter er det ikke alltid bare å stikke bortom å tømme. Har man en rask båt blir det noe helt annet, da er det jo bare å fleske av gårde å få jobben gjort på «no time», med ditto utslipp av miljøgasser fra en ufiltrert dieselmotor.

Det store spørsmålet blir jo: Er det så miljømessig riktig å pumpe våre «små dråper i havet» inn til de kommunale renseanleggene, som jo viser seg å være en av verstingene når det gjelder å forurense fjord og sjø med sine utslipp – Jeg bare spør?