FAR OG SØNN: Pappa Elling og sønnen Øyvind Rishoff tok henholdsvis 1. og 4. plass på listen over Årets Shorthanded-seilere.
FAR OG SØNN: Pappa Elling og sønnen Øyvind Rishoff tok henholdsvis 1. og 4. plass på listen over Årets Shorthanded-seilere.

Elling Rishoff tok tittelen til slutt

Ingen over, ingen ved siden – det må man kunne si om Elling Rishoff fra Asker som er blitt Årets Shorthanded-seiler 2016 i suveren stil.

Publisert Sist oppdatert

Det var lenge jevnt i kampen om å bli Årets Shorthanded-seiler, men det ble til slutt Elling Rishoff som dro avgårde med tittelen. Det gjorde han takket være gode resultater og flittig deltagelse. Punkjtum satte han ved å vinne North Sails Nesodden Høstcup.

Man kan på en måte si at han «malte» konkurrentene i stykker ved utrettelig å delta i regattaer og ved stadig få forbedre sine fire beste plasseringer av året – som jo er det tellende i konkurransen om denne tittelen.

Flittigste deltager

Elling Rishoff er ikke bare den som har scoret flest poeng, han er også årets flittigste deltager og har stilt til start i hele åtte rankingseilaser i år. Slik sett er han et levende eksempel på det gamle ordtaket om at «øvelse gjør mester».

Poengene han har scoret fordeler seg slik i kronologisk rekkefølge:

100,0 poeng - 1. plass i Helly Hansen Skagen Race

60,0 poeng - 1. plass i Oslofjorden Rundt

27,7 poeng - 7. plass i Færderseilasen

70,0 poeng - 6. plass i Seapilot 2Star

56,7 poeng - 7. plass i Pantaenius Bohusracet

93,0 poeng - 1. plass i Hollænderseilasen

80,0 poeng - 1. plass i Zhik Skjæløy OneStar

90,8 poeng - 1. plass i North Sails Nesodden Høstcup

De uthevete resultatene er de fire beste resultatene som er tellende, og man ser at det var mot slutten av sesongen Elling Rishoff sikret seg tittelen.

Utfordrere

Elling Rishoffs hardeste utfordrer var duoen Rune Aasberg (Bundefjorden) og Simen Løvgren (Asker). De endte drøye 40 poeng etter Rishoff, og sjansen deres til å ta tittelen gikk i knas da de måtte bryte Normandie Channel Race (NCR). Store, utenlandske regattaer er tellende og har vekttall 1 i SEILmagasinets Shorthanded-ranking, og med en god plassering i NCR kunne de to i Class 40-en «Solo2» ha blitt en trussel for Elling Rishoff. 

Men slik gikk det altså ikke.

BESTE KVINNE: Christine Walder ble den beste kvinnelige shorthanded-seileren i 2016.
BESTE KVINNE: Christine Walder ble den beste kvinnelige shorthanded-seileren i 2016.

Elling Rishoffs sønn, Øyvind Rishoff, kom på fjerdeplass, takket være mange regattaer som makker til faren i deres First 40.

Thomas Robberstad fra Stavanger og Per Haugen fra Oppegård har hatt en svært god shorthanded-sesong og lå en stund i tet, men da de ikke lyktes i Hollænderseilasen, der det bare ble en 10. plass, mistet de noe av grepet i kampen om tittelen. De endte dermed på 5. og 6. plass.

Børre Søraas-Sæther fra Nesodden har sanket poeng jevnt og trutt gjennom hele sesongen, noe som ga ham en 7. plass på årets liste.

Svein Arild Hildrum sørget med sin 8. plass at Asker Seilforening hadde fire seilere blant de 10 beste, mens 9. og delt 10. plass ble erobret av Vestland-seilerne Stian Soltvedt fra Askøy og Arne Øi og Bjørn Rundhovde fra Nordhordland.

Christine Walder til topps

Blant de kvinnelige shorthanded-seilerne ble det til slutt Christine Walder fra Bærum som endte på toppen av listen. Ved å erobre poeng i Bærum Seilforenings shorthanded-serie, Oslofjorden Rundt og Seapilot 2Star endte hun til slutt med 147,25 poeng og var med det snaue 25 poeng foran Marthe Olsen fra Fredrikstad.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

Takket være sitt resultat i Pantaenius Bohusracet kom svenske Annica Börjesson på 3. plass, mens Ingrid Danielsen fra KNS ble 3. best av de norske seilerne på årets liste.

Komplett liste over Årets Shorthanded-seilere 2016.

Tidligere tittel-innehavere

2006    Tor Hove, Bærum

2007    Eilert Kamfjord, Tønsberg

2008    Simen Løvgren, Asker

2009    Lars Petter Karlsen, Fredrikstad

2010    Simen Løvgren, Asker

2011    Lars Petter Karlsen, Fredrikstad

2012    Bjørn Forslund, Nesodden

2013    Karl Otto Book, Åsgårdstrand

2014    Tor Hove, Bærum

2015    Anne og Arild Heldal, Røyken

2016    Elling Rishoff, Asker

Kvinner

2006    Liv Johansen, Bodø

2007    Rannveig Strømsnes, Bergen

2008    Kristin Songe-Møller, Asker

2009    Kristin Songe-Møller, Asker

2010    Anne Heldal, Røyken

2011    Kristin Songe-Møller, Asker

2012    Anne Heldal, Røyken

2013    Anne Heldal, Røyken

2014    Kristin Songe-Møller, Asker

2015    Anne Heldal, Røyken

2016    Christine Walder, Bærum